Άμεσα κινητοποιήθηκε από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ο μηχανισμός του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την προστασία των φιλοξενούμενων και των εργαζομένων στις δομές που εποπτεύονται από το ΥΚΟΙΣΟ και βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν ή απειλούνται από τη μεγάλη φωτιά στην Αττική.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά και τις σχετικές οδηγίες από την Πολιτική Προστασία, υπήρξε άμεση κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν ταχύτατα και με ασφάλεια 32 μικρά παιδιά και 10 εργαζόμενοι από τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Πεντέλης, που αποτελεί υπηρεσία του Κέντρου Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα». Τα παιδάκια ηλικίας έως 5 ετών μαζί με τους φροντιστές τους φιλοξενούνται πλέον στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα» στο Ίλιον.

Παράλληλα, υπήρξε ετοιμότητα και σχεδιασμός σε περίπτωση ανάγκης και για την εκκένωση του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων στα Μελίσσια όπου φιλοξενούνται 57 περιθαλπόμενοι και τους παρέχουν φροντίδα 20 εργαζόμενοι. Ειδικός σχεδιασμός έχει εκπονηθεί για τις κατασκηνώσεις της Νέας Μάκρης/Αγίου Ανδρέα και Κερατέας.

Στη Νέα Μάκρη σε συνεργασία με τον Δήμο, προετοιμάζονται οι οικίσκοι για τη φιλοξενία, είτε πυροσβεστών είτε κατοίκων της περιοχής, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη.

Μετατίθεται εξάλλου για λίγες μέρες η έναρξη της επόμενης κατασκηνωτικής περιόδου για 300 άτομα με αναπηρία, ούτως ώστε να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση στην περιοχή. Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση με σχετικό δελτίο Τύπου.

Η παιδική κατασκήνωση της Κερατέας βρίσκεται σε λειτουργία και φιλοξενεί αυτή την ώρα 240 παιδιά.

Έχει διασφαλιστεί η δυνατότητα να φιλοξενηθούν εκεί συμπολίτες μας, οι οποίοι ίσως χρειαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους.