H μεγάλη φωτιά στο Βαρνάβα συνεχίζει να καίει, με την κατάσταση πλέον να είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα.

Αυτό που τώρα προσπαθούν οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην επιχείρηση της κατάσβεσης, είναι να περιορίσουν την πυρκαγιά όσο γίνεται μέχρι να ξημερώσει ώστε να μπουν και πάλι στη μάχη της κατάσβεσης τα εναέρια μέσα.

Συνολικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν 400 πυροσβέστες, 14 ομάδες πεζοπόρων, 110 οχήματα, μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών πυροσβεστών, ενώ μέχρι το απόγευμα έκαναν ρίψεις νερού 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Όσο περνά η ώρα, γίνονται νέες αναζωπυρώσεις συνεχώς στο σημείο με νέα «καντηλάκια» να ξεπετάγονται, με απτέλεσμα η οριοθέτηση της πυρκαγιάς να είναι αδύνατη.

Το πιο πρόσφατο μήνυμα του 112 ήχησε λίγο μετά τις 23.40 για εκκένωση του Διονύσου. Είχαν προηγηθεί 11 αντίστοιχα μηνύματα για τους οικισμούς Ραπεντώσα, Μαραθώνας, Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας.

Οι 3 γραμμές άμυνας της Πυροσβεστικής

Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση στον Βαρνάβα τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, καθώς, όπως είπε, η φωτιά εξελίσσεται κοντά σε σπίτια έχοντας προκαλέσει και ζημιές «Οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί βόρεια στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά στο Γραμματικό και νότια στη Σταμάτα με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Στη φωτιά επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε οι θυελλώδεις άνεμοι εξάπλωσαν αστραπιαία τη φωτιά παρά το γεγονός ότι η πρώτη ρίψη νερού από εναέριο μέσο έγινε πέντε λεπτά από την έναρξη της.

«Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παρόλο που το πρώτο εναέριο μέσο εκτελώντας έμφορτη περιπολία, πραγματοποίησε ρίψη πέντε λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και σε δέκα λεπτά επιχείρησαν οι πρώτες επίγειες δυνάμεις οι ισχυροί άνεμοι την ξάπλωσαν αστραπιαία δημιουργώντας της ακραία συμπεριφορά με συνεχόμενες κλειδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης» εξήγησε.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Εξασθενούν οι άνεμοι το βράδυ, αλλά θα ενισχυθούν ξανά τις πρώτες πρωινές ώρες

Δύσκολες ώρες στη Σταμάτα: Πολλοί κάτοικοι βρίσκονται μαζεμένοι στην κεντρική πλατεία

Στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτοικοι, η αστυνομία, Πυροσβεστική και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της πυρκαγιάς που έχει φτάσει στη Γαλήνη.

Οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ ανήσυχο, κάποιοι πηγαίνουν νερό στους ηλικιωμένους γονείς τους που μένουν εκεί. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει στη Γαλήνη. Είναι στην κατεύθυνση της Ροδόπολης.

Υπάρχουν εθελοντές στο σημείο που μαζεύουν κατοικίδια σκυλιά που δεν μπόρεσαν να τα πάρουν οι ιδιοκτήτες τους.

Οι άνεμοι είναι ακόμα ισχυροί και φόβος όλων είναι να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το Διόνυσο. Έχει σταλεί μήνυμα του 112 για εκκένωση της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας.

Εκκενώνεται κατασκήνωση στο Γραμματικό

Σε εξέλιξη είναι η εκκένωση της κατασκήνωσης Sports Village Athitaki στο Γραμματικό, λόγω του πύρινου μετώπου που μαίνεται στην βορειοανατολική Αττική.

Τετρακόσια παιδιά μεταφέρονται στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά από όπου θα τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Στη μάχη και δυνάμεις του στρατού

Κέντρο προστασίας ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο

Από τον αρμόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη ανακοινώνεται ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί από την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή και μπορούν οι πολίτες να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2131361085 και 2131361033.

Επίσης στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου θα λειτουργούν χώροι υποδοχής ζώων σε κίνδυνο καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στους χώρους:

  1. στο Δημαρχείο Γραμματικού
  2. στο Γήπεδο Μπάσκετ Γραμματικού και
  3. στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης.