Πτωτική τάση φαίνεται πως παρουσιάζει η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής ανέφερε ότι: «είναι η πρώτη εβδομάδα στην οποία έχουμε και σημαντική μείωση στον αριθμό των νέων νοσηλειών αλλά και στους υπόλοιπους δείκτες και φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση».

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου υπογράμμισε πως: «δεν πρέπει να υπάρχουν στάσιμα ύδατα, ακόμα και μικρής ποσότητας, καθώς γίνονται εστίες πολλαπλασιασμού των κουνουπιών».

«Ο ιός είναι από τους κινδύνους λοιμωδών νοσημάτων ειδικά τη θερινή περίοδο και μεταδίδεται αποκλειστικά από τσίμπημα κουνουπιού, δηλαδή δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα ατομικά μέτρα προστασίας είναι η χρήση εντομοαπωθητικού, να αποφεύγουμε να έχουμε σημεία του σώματός μας χωρίς ρούχα, δηλαδή να μειώνουμε τον κίνδυνο έκθεσης σε τσιμπήματα, καθώς και να αποφεύγουμε το να διατηρούμε στο κήπο μας είτε στο σπίτι μας στάσιμα νερά, ακόμα κι αν πρόκειται για μικρές επιφάνειες ή μικρά αντικείμενα που περιέχουν στάσιμα νερά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.