Παρά την εκδήλωση νέων κρουσμάτων νέας γρίπης και παρά την ανάγκη επιδημιολογικής παρατήρησης της υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας, το κέντρο αναφοράς γρίπης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισα δεν λειτουργεί φέτος λόγω απουσίας χρηματοδότησης, αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη σε ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

«Η μη λειτουργία του και η αποστολή δειγμάτων ασθενών από τη Θεσσαλία στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα ή στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, μέσω ιδιωτικών εταιριών ταχυμεταφοράς, φαίνεται να επιλέχθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως η φαινομενικά οικονομικότερη λύση, αφού το κόστος εξετάσεων ανά δείγμα ανερχόταν πέρυσι στα 40 ευρώ. Όμως, στην ουσία της, αυτή η επιλογή δεν είναι η προσφορότερη, καθώς χρειάζεται το ελάχιστον ένα 24ωρο για την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων», αναφέρει η κ. Διώτη.

Τονίζει παράλληλα πως εξοπλισμός μοριακής μικροβιολογίας, κόστους περίπου 50.000 ευρώ, τον οποίο προμηθεύτηκε πέρσι το νοσοκομείο για το σκοπό αυτό, παραμένει αναξιοποίητος.

Η κ. Διώτη ρωτά τον υπουργό για ποιο λόγο δεν χρηματοδοτήθηκε φέτος το κέντρο αναφοράς γρίπης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και εάν προτίθεται έστω και τώρα να προχωρήσει στην ενεργοποίησή του, ώστε να αξιοποιηθεί ο πανάκριβος εξοπλισμός του και να διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι περιστατικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, χωρίς τη διαμεσολάβηση του Ινστιτούτου Παστέρ και του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.