Συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς στα Χανιά προγραμματίζουν την Πέμπτη στις 11 το πρωί οι αγρότες της ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση) καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες σε «μαζική συμμετοχή στους νέους αγώνες που θα αναπτυχθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, για να βάλουν φρένο στα χειρότερα, να κρατήσουν τη γη τους, να παραμείνουν στον τόπο τους, να μπορούν να ζήσουν και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον».

Μεταξύ άλλων οι αγρότες διεκδικούν:

– Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.

– Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.

– Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

– Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια, καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αρρώστιες.

Τέλος, ζητούν την λήψη μέτρων για ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με ενίσχυση του υγιούς συνεταιριστικού κινήματος.