Πυροσβέστες και εθελοντές εξακολουθούν να παλεύουν με τις φλόγες σε Κω και Χίο, καθώς και τα δύο μέτωπα είναι ακόμα ενεργά και πολύ δύσκολα.

Ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις

Δυσκολεύει η κατάσταση στην Κω, καθώς η φωτιά φούντωσε ξανά το απόγευμα της Δευτέρας. Οι ισχυροί άνεμοι κάνουν το έργο των πυροσβεστών ακόμη πιο δύσκολο. Ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν, καθώς στη μάχη έχουν ριχτεί 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα.

Νέο μήνυμα από το 112

Νέο μήνυμα του 112 εστάλη προς τους κατοίκους της Καρδάμαινας, καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Αντιμάχεια. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα Κως απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού Καρδάμαινα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, με μέριμνα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σχολικές εγκαταστάσεις καθώς και στο γήπεδο της περιοχής. Σε ετοιμότητα να συνδράμει είναι και το Λιμενικό Σώμα, εφόσον απαιτηθεί. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά σε σπίτι ή ξενοδοχείο.

Δύσκολη η κατάσταση και στη Χίο

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται και στη Χίο, εκεί όπου επιχειρούν 142 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 30 έφτασαν σήμερα αεροπορικώς από την Αθήνα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης στη Χίο τραυματίστηκαν (ευτυχώς) ελαφρά 2 πυροσβέστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά 6 άτομα, και συγκεκριμένα 5 πυροσβέστες και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης.

Η κατάσταση στο Ηράκλειο

Υπό έλεγχο είναι πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (1/7) σε αγροτική περιοχή του δήμου Βιάννου στο Ηράκλειο.

Στο σημείο επιχείρησαν τέσσερα οχήματα με 16 πυροσβέστες αλλά και ομάδες πυρόσβεσης από την Πολιτική Προστασία του δήμου, δύναμης 40 ατόμων.

Οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν ενημερωτικό μήνυμα από το 112, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στο Κατωφύγι Ηρακλείου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίζουν μικρές διάσπαρτες εστίες.

Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 13 οχήματα. Για την πυρκαγιά στην περιοχή Κατωφύγι Ηρακλείου Κρήτης εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112.

Το πρώτο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, ενώ το δεύτερο μήνυμα καλούσε όσους βρίσκονται σε Κατωφύγι και Ξενιάκο Κρήτης να απομακρυνθούν προς Πλατεία Εμπάρου.