Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για αναζωπυρώσεις στην Κερατέα καθώς ενώ το μέτωπο παρουσίαζε ύφεση η φωτιά έλαβε ξανά διαστάσεις.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε στην περιοχή Συντερίνα και καίει πυκνό πευκόδασος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο συγκεκριμένο σημείο επιχειρούν 4 εναέρια.

Πριν την μεγάλη αναζωπύρωση ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς είχε δηλώσει στη «Ζούγκλα»: «Η εικόνα της φωτιάς στην Κερατέα είναι καλύτερη, αλλά υπάρχει φόβος για αναζωπυρώσεις, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες τόσο στο Μαρκάτι όσο και σε άλλους οικισμούς. Γι’ αυτό και η αποψινή νύχτα θα είναι δύσκολη. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Σίγουρα είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι τουλάχιστον κατά δύο μποφόρ αλλά απόψε όλος ο μηχανισμός.

Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά στην περιοχή μέσα σε 10 ημέρες. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3 σπίτια καμένα, μόνιμες κατοικίες.

Στην Κερατέα έχουν εκκενωθεί μέχρι τώρα με ασφάλεια 6 οικισμοί, ενώ οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε 52 απεγκλωβισμούς και δεκάδες εκκενώσεις. Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια από τους πυροσβέστες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν αστυνομία (που φροντίζει για τις εκκενώσεις), ΟΤΑ και στρατός (με μηχανήματα έργου).

Συγκεκριμένα στην περιοχή βρίσκονται 6 ομάδες της ΟΠΚΕ, 8 ομάδες της ΔΙΑΣ, 5 περιπολικά της Τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφάλειας, 1 ΔΙΜΕΤ και 6 περιπ. Αμεση Δράσης, 3 περιπ. τάξης.

Posted by Βάιος Σύρρος on Sunday, June 30, 2024

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ η Αστυνομία προχώρησε σε νέες εκτροπές κυκλοφορίας λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα.

Αναλυτικά οι εκτροπές που είναι σε ισχύ:

Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας από την πλευρά Τογάνι
Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας από την είσοδο για Μαρκάτι
Λεωφορος Αθηνών – Σουνίου και λεωφόρος Καραμανλή
Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης
Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου
Η κίνηση των οχημάτων από Λαύριο προς Αθήνα διεξάγεται:

1) Μέσω της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου προς Βάρκιζα
2) Μέσω της Λεωφόρου Λαυρίου προς Μαρκόπουλο

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι ήχησε το πρώτο μήνυμα από το 112 καλώντας τους τους κατοίκους των περιοχών Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα να απομακρυνθούν μέσω ΠΕΟ Αθηνών-Λαυρίου προς το Λαύριο.

Λίγο αργότερα, εστάλη μήνυμα προκειμένου να εκκενωθεί ο Άγιος Γεώργιος Θωρικού, ενώ εν συνεχεία ζητήθηκε η απομάκρυνση από την περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η συντονιστική σύσκεψη για την πυρκαγιά που συγκάλεσε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

Μιλώντας πριν από λίγο στον Σκάι, ο αντιδήμαρχος Λαυρωτικής Θ. Μακροδημήτρης, απηύθυνε έκκληση για την παροχή περισσότερων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, η Αστυνομία προχώρησε σε εκτροπές κυκλοφορίας:

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας από την πλευρά Τογάνι

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας από την είσοδο για Μαρκάτι.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία σε εφαρμογή τέθηκαν επιπλέον εκτροπές κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Λαυρίου και παλαιά λεωφόρο Λαυρίου.

Η Αμεση Δράση έχει πραγματοποιήσει 52 απεγκλωβισμούς και δεκάδες εκκενώσεις κατοικιών, ενώ πολλά είναι τα οικόσιτα ζώα που έχουν επίσης απελευθερωθεί από τις αυλές.