Συντονισμένη επέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ έγινε στις 7 το πρωί σήμερα στην παραλία της Αγίας Μαρίνας Ρόδου. Η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων Α’ προχώρησε στη σφράγιση του χώρου, όπου εντοπίστηκαν παράνομες κατασκευές με ομπρελοκαθίσματα τόσο στην παραλία όσο και εντός της θάλασσας.
Επιπλέον, απαγορεύτηκε η είσοδος με σχετική σήμανση, καθώς και η άσκηση οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας στον χώρο αυτό.
Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 48 ώρες, καθώς προχθές το μεσημέρι οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε επιτόπιο έλεγχο στην επιχείρηση, όπου διαπιστώθηκε η παράνομη κατάληψη αιγιαλού και η εγκατάσταση 19 μεταλλικών κατασκευών εντός της θάλασσας.
Στη συνέχεια ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, συντάχθηκε η έκθεση αυτοψίας με το αντίστοιχο πόρισμα, η πράξη άμεσης απομάκρυνσης, καθώς και η διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας και οικονομικής δραστηριότητας του χώρου, που παράνομα είχε καταληφθεί. Αποφασίστηκε η εν λόγω επιχείρηση να διενεργηθεί τις πρωινές ώρες, προκειμένου να μην δημιουργηθεί όχληση στους λουόμενους και στη συνολική τουριστική δραστηριότητα της περιοχής.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη υπό τον συντονισμό της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Ν. Κόλλια με εκπροσώπους του δήμου Ρόδου, της ΕΛ.ΑΣ., της οικονομικής αστυνομίας, στελεχών του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμεναρχείου Ρόδου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα παραπάνω θα εφαρμοστούν στο ακέραιο χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις ως προς τις προβλέψεις του νόμου.
Πλέον, η διαδικασία προβλέπει:
Πρώτον, την έκδοση του σχετικού προστίμου εντός της ημέρας το οποίο με βάση τον νέο αυστηρό νόμο που θεσπίστηκε πριν από λίγους μήνες, ανέρχεται στο 4πλάσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλε ο επιχειρηματίας για ένα έτος, αν είχε συνάψει σύμβαση.
Δεύτερον, την άμεση απομάκρυνση -εντός 48 ωρών- όλων των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων, καθώς και τα κινητά στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών με ευθύνη του επιχειρηματία. Αν αυτό δεν γίνει, τότε την ευθύνη απομάκρυνσης αναλαμβάνει ο δήμος.
Τρίτον, για τα μεταλλικά στοιχεία θα εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης εντός των επόμενων ημερών.
Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το έχω ξαναπεί και το υπογραμμίζω. Ας το καταλάβουν όλοι ανεξαιρέτως και κυρίως αυτοί που νομίζουν ότι θα μας ξεγελάσουν και ότι μπορούν να περιφρονούν τον νόμο: όπως κάναμε πέρυσι, όπως κάναμε σήμερα στη Ρόδο, έτσι θα κάνουμε και από εδώ και στο εξής. Νομιμότητα παντού! Και κανένα τερτίπι δεν πρόκειται να μας εμποδίσει. Είναι βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτή η χώρα καλύτερη».
«Μας θλίβει το γεγονός ότι θα κλείσει μια επιχείρηση, αλλά παραβιάζεται η νομοθεσία για κοινοχρησία αιγιαλού, καθώς και πολεοδομικοί και αρχαιολογικοί κανόνες», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ρόδου, Κώστας Χαλκιάς, για το κατάστημα με τις μεταλλικές εξέδρες μέσα στη θάλασσα, που είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα και πέρυσι για τον ίδιο λόγο.
«Οι περισσότεροι επιχειρηματίες προσαρμόζονται με τη νομιμότητα, αλλά όσοι επιμείνουν, να γνωρίζουν ότι θα πάψουν να λειτουργούν», τόνισε ο αντιδήμαρχος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης για 19 παράνομες μεταλλικές κατασκευές μέσα στη θάλασσα μετά από έλεγχο που έγινε στην παραλία της Αγίας Μαρίνας από κλιμάκιο στελεχών της κτηματικής υπηρεσίας και του λιμεναρχείου.