Σε προσωπικό στοίχημα έχει αναδειχθεί η τήρηση της νομιμότητας στον αιγιαλό για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, μετά το επιτυχές εγχείρημα της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS, θέλει να συνδέσει τη θητεία του στο υπουργείο με την επιστροφή στην κανονικότητα για τις παραλίες.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το άλμα στον ελληνικό τουρισμό, πολλές επιχειρήσεις λειτουργούσαν και λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, καταπατώντας μεγάλες εκτάσεις στις παραλίες, στερώντας ταυτόχρονα από τους πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

Ο υπουργός θεωρεί ότι το απόστημα αυτό πρέπει να σπάσει και έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες αρχές να επιδείξουν μηδενική ανοχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αγαπημένη του φράση – ιδεολογία: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».

Τα πρώτα δείγματα έχουν φανεί από πέρυσι, ενώ εφέτος, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι αρχές έχουν γεμίσει το οπλοστάσιό τους.

Ήδη οι έλεγχοι ξεκίνησαν στη Χαλκιδική, με τη χρήση drones, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εποπτεία στις παραλίες και η εφαρμογή των νέων κανόνων. Με αυτούς τους ελέγχους, η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, να προστατεύσει το περιβάλλον και να βελτιώσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

Η χρήση drones επιτρέπει την αποτελεσματική παρακολούθηση των παραλιών και την ταχεία ανίχνευση πιθανών παραβάσεων. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από αυτούς τους ελέγχους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των νέων κανόνων.

Επιπλέον, η διεξαγωγή διαδικασιών για νέες συμβάσεις παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού σύμφωνα με το νέο πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα για την επαρκή ρύθμιση της χρήσης της ακτοπροστατευτικής ζώνης και τη διασφάλιση της διαχείρισης των παραλιών με διαφάνεια και σεβασμό προς το περιβάλλον και τους πολίτες. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι βασικές για τη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας και την προστασία των φυσικών πόρων της χώρας.

Η εφαρμογή διαφόρων τρόπων ελέγχου, πέραν της χρήσης drones, αποτελεί σημαντικό μέρος της νέας στρατηγικής για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στη χρήση των παραλιών και του αιγιαλού.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τους τρόπους αυτούς:

  • Δορυφορικές εικόνες: Η χρήση δορυφορικών εικόνων επιτρέπει την παρακολούθηση μεγάλων εκτάσεων και την ανίχνευση πιθανών παραβάσεων με μεγάλη ακρίβεια. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για επιπλέον ελέγχους και αξιολογήσεις.
  • Συμβολή των πολιτών: Η εφαρμογή MyCoast δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμβάλουν στην παρακολούθηση και την ανίχνευση παραβάσεων. Μέσω αυτής της εφαρμογής, μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για παραβάσεις που παρατηρούν στις παραλίες.
  • Μικτά κλιμάκια ελέγχου: Δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός με την ενοποίηση πολλών φορέων. Αυτό εξασφαλίζει τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών και αρχών για την αποτελεσματική επίβλεψη της χρήσης των παραλιών. Οι ελεγκτικές διαδικασίες περιλαμβάνουν επιθεώρηση και αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους νέους κανονισμούς και τις συμβάσεις, προσφέροντας έτσι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ελέγχου και παρέχοντας την απαραίτητη διαφάνεια και νομιμότητα στη διαχείριση των παραλιών και του αιγιαλού.

Μπάζωσαν τη θάλασσα για να βάλουν ομπρέλες

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο την Τετάρτη, διενεργήθηκε επιτόπιος έλεγχος κλιμακίου στελεχών της κτηματικής υπηρεσίας και του λιμεναρχείου στην παραλία Αγία Μαρίνα Ρόδου. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η εγκατάσταση παράνομων κατασκευών (19 μεταλλικές κατασκευές) εντός της θάλασσας, καθώς και παραβάσεις στον αιγιαλό. Ανάλογη παράβαση είχε διαπιστωθεί και πέρυσι στην ίδια παραλία και από την ίδια επιχείρηση, και αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην έκδοση των πρωτοκόλλων κατεδάφισής τους.

Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και φέτος, όπως αναφέρει το υπουργείο, μαζί με τη λήψη και των αντίστοιχων αυστηρών διοικητικών μέτρων, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων σε αιγιαλό και παραλίες. Η επιχείρηση διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας, Ν. Κόλλια, τόσο με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ναυτιλίας όσο και με το Λιμεναρχείο Ρόδου και τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Όταν λέμε ότι μπαίνει τάξη στον αιγιαλό και στις παραλίες, το εννοούμε! Όσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντί τους. Σε κάθε περιστατικό παρανομίας θα μας βρίσκουν απέναντι, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Έχουμε συμμάχους μας τους πολίτες, αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η χρήση drones και η νέα εφαρμογή MyCoast, που μας επιτρέπουν να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται».