Μαθήματα Προσανατολισμού σήμερα, Πέμπτη, στις πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Αυτά είναι τα θέματα στα Λατινικά – Οι απαντήσεις εδώ

Δείτε εδώ τα θέματα στα Λατινικά και σε pdf

Η ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος) σχολιάζει τα εξής για τα θέματα των Λατινικών:

Τα σημερινά θέματα των Λατινικών χαρακτηρίζονται ως σαφή και ξεκάθαρα. Δόθηκαν αποσπάσματα από τα κείμενα 19 και 42 και η μετάφραση που ζητήθηκε είναι απλή, χωρίς ιδιαιτερότητες και προβλήματα.

Η ερώτηση εισαγωγής (Β1) ήταν κλειστού τύπου (με τη μορφή Σωστού – Λάθους) και δεν αναμένεται να δυσκολέψει ιδιαίτερα τους μαθητές αφού περιοριζόταν στις πρώτες δέκα σελίδες.

Η λεξιλογική άσκηση (Β2) κινήθηκε στα περσινά φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερωτήσεις της Γραμματικής (Γ1, Γ2), εξέταζαν αρκετά μεγάλο μέρος της ύλης, ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, χωρίς όμως να υπάρχει η πολύ δύσκολη άσκηση ή να ζητείται κάποια εξεζητημένη εξαίρεση.

Οι ασκήσεις του Συντακτικού (Δ1, Δ2), δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Η Δ1 κινήθηκε στο κλασικό μοτίβο αφού ζητούσε αναγνώριση συντακτικών όρων και αναγνώριση δευτερεύουσας πρότασης. Η Δ2α ήταν μια εύκολη μετατροπή από παθητική σε ενεργητική σύνταξη. Η Δ2β εμπεριείχε έκπληξη αφού δεν έχει ξαναζητηθεί σε τέτοιες εξετάσεις.

Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές και όσοι αντιμετώπισαν το μάθημα και την εξέταση με σοβαρότητα και ψυχραιμία δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να αριστεύσουν.

Αυτά είναι τα θέματα στη Χημεία – Οι απαντήσεις εδώ

Δείτε εδώ τα θέματα στη Χημεία και σε pdf

Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ήταν τα σημερινά θέματα της Χημείας, σύμφωνα με την ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος):

ΘΕΜΑ Α & Β
Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες οι απαντήσεις των θεμάτων, με μικρή προσοχή στις λεπτομέρειες των αιτιολογήσεων στο Θέμα Β.

ΘΕΜΑ Γ
Αναμενόμενα ερωτήματα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

ΘΕΜΑ Δ
Μεγάλης έκτασης απαντήσεις στα ερωτήματα Δ1 και Δ2. Με ελάχιστη δυσκολία το Δ3, όπου χρειάζεται μικρή προσοχή

Αυτά είναι τα θέματα στην Πληροφορική – Οι απαντήσεις εδώ

Δείτε εδώ τα θέματα στην Πληροφορική και σε pdf

Ο σχολιασμός από την ΟΕΦΕ έχει ως εξής:

Τα σημερινά θέματα της Πληροφορικής δεν θα δυσκολέψουν έναν προετοιμασμένο μαθητή που έχει κατανοήσει την ύλη. Δεν κρύβουν παγίδες και εξετάζουν ικανοποιητικά την ύλη. Ο χρόνος που δόθηκε στους μαθητές να απαντήσουν τα θέματα είναι ικανοποιητικός και οι εκφωνήσεις σαφείς.

Είναι παρόμοιας δυσκολίας με τα θέματα των δύο τελευταίων χρόνων. Είχε ερωτήματα τα οποία εξέταζαν και τον βαθμό της κατανόησης της ύλης από τους μαθητές. Αναλυτικότερα:

Θέμα Α. Θεωρητικό θέμα με κατανοητές ερωτήσεις και χωρίς παγίδες.

Θέμα Β. Θέματα που εξέταζαν την εμπέδωση της ύλης από τους μαθητές, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Το Β4 είναι ένα ερώτημα το οποίο εξετάζει το επίπεδο κατανόησης της ύλης των υποπρογραμμάτων από τους μαθητές.

Θέμα Γ. Πρόγραμμα με δομή επανάληψης. Τα ζητούμενα ήταν κατανοητά και δουλεμένα.

Θέμα Δ. Κλασικό θέμα με επεξεργασίες πινάκων και κλήση ενός υποπρογράμματος με κατανοητή εκφώνηση.

Σε ανώτερο επίπεδο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, τα θέματα των Λατινικών

Πιο απαιτητικά, από ό,τι αναμενόταν, ήταν τα σημερινά θέματα των Λατινικών, σύμφωνα με την Αγγελική Νικητοπούλου, φιλόλογο, καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα θέματα ήταν γενικά βατά, κλιμακούμενης δυσκολίας, αλλά για κάποιον που δεν είχε προετοιμαστεί πολύ καλά, ήταν εύκολο να υποπέσει σε λάθη, καθώς τα φετινά θέματα κινήθηκαν σε ανώτερο επίπεδο σε σχέση με άλλες χρονιές».

Πιο συγκεκριμένα, το Δ θέμα «ήταν το πιο δύσκολο», όπως ανέφερε η κα. Νικητοπούλου, στο κομμάτι της αναγνώρισης της πρότασης και της μετατροπής σύνταξης, το οποίο «απαιτούσε αρκετές αλλαγές».

Αναμενόμενα θέματα στη Χημεία

Χωρίς εκπλήξεις μεν, αλλά για καλά προετοιμασμένους ήταν τα σημερινά θέματα της Χημείας, σύμφωνα με την κα Αλεξάνδρα Κάρα, μοριακή βιολόγο, καθηγήτρια στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα θέματα ήταν αναμενόμενα και στο επίπεδο που κινούνται συνήθως». «Δεν υπήρξε κάποια έκπληξη ως προς το τι ζητήθηκε από τους υποψηφίους, ωστόσο θα έπρεπε να είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι στο μάθημα», τόνισε.

Βατά τα θέματα της Πληροφορικής

Στο ίδιο ύφος με τις προηγούμενες χρονιές κινήθηκαν τα θέματα της Πληροφορικής, στην οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. «Τα θέματα ήταν βατά και ακόμη και κάποιος μέτρια προετοιμασμένος υποψήφιος, που έχει λύσει μέσα στη χρονιά αρκετές ασκήσεις θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε όλα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Κοντομήτρος, καθηγητής Πληροφορικής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Ειδικότερα, για το Δ θέμα, ανέφερε ότι «ήταν -αναμενόμενα- το πιο δύσκολο, ωστόσο με λίγη προσοχή μπορούσε να βρεθεί η λύση του».

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των ευρωπαϊκών εκλογών της 9ης Ιουνίου θα υπάρξει κενό εξετάσεων μεταξύ 7 και 11 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ. Έτσι, οι πανελλαδικές για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, ενώ για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ θα συνεχιστούν από τις 11 έως τις 17 Ιουνίου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και παρομοίως, από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου, οι Υγειονομικές Εξετάσεις και Πρακτικές Δοκιμασίες των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).