Βαρύ είναι το πένθος στην Άρβη της Κρήτης, μετά τον τραγικό θάνατο του μικρού Νικόλα που πνίγηκε στη θάλασσα.

«Είμαι και δάσκαλος του Ανίς που εμείς τον είχαμε βαφτίσει με το όνομα Νίκος, του άρεσε πάρα πολύ το όνομα Νίκος το κανονικό του όνομα είναι Ανίς» λέει, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Κουτεντάκης, Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου του χωριού.

Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα λεπτά. Ο Νικόλας, βρισκόταν με τη μητέρα του στο σπίτι τους, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από την παραλία και της ζήτησε να πάει για κολύμπι. Φαίνεται ότι η μητέρα του αρνήθηκε αλλά ο μικρός έφυγε κρυφά παρέα με έναν φίλο του, ώστε να κολυμπήσουν στην παραλία.

«Ο Νίκος εν τω μεταξύ μέχρι η μαμά να καθαρίσει το μωρό και να κάνει τη δουλειά που είχε να κάνει, ο Νίκος έβαλε το μαγιό του, πήρε μία πετσέτα και πήγε στη θάλασσα, η μαμά τον έψαχνε, όμως δεν ήταν όμως τυχερό να τον βρει» προσθέτει ο κ. Κουτεντάκης.

Τις εφιαλτικές στιγμές μετά τον εντοπισμό του μικρού στη θάλασσα, περιγράφει ο Μιχάλης, κάτοικος του χωριού, ο οποίος καθόταν ακριβώς απέναντι από το λιμάνι όταν άκουσε φωνές. Έντρομος και χωρίς δεύτερη σκέψη μαζί με έναν συγχωριανό του βούτηξαν στο νερό όταν είδαν το άψυχο σώμα του παιδιού να επιπλέει

«Ακούσαμε φωνές και έτρεξα εγώ κι άλλο ένα παιδί ήταν σε μία άλλη παρέα τρέξαμε βουτήξαμε μέσα και το βγάλαμε. Φωνές από άλλους ανθρώπους που το είχαν δει. Το μεταφέραμε έξω ήρθαν κι άλλοι χωριανοί αρχίσαν τις μαλάξεις. Ακόμη το λέω τώρα και είμαι έτοιμος να βουρκώσω… Να βλέπεις ένα μικρό παιδί, ένα παιδί μπρούμυτα στη θάλασσα μέσα ούτε, να κινείται ούτε τίποτα…» συγκλονίζει.

Το κλίμα στην Άρβη είναι βαρύ. Η τοπική κοινωνία παραμένει συγκλονισμένη.

«Ο Νικόλας ήταν ένα παιδί άγγελος ίσως επειδή θα ζούσε μόνο 7 χρόνια. Ήταν και μασκότ του χωριού ο Νίκος δηλαδή σε όλα τα σπίτια όλα τα σπίτια των ήξεραν, όλα τα σπίτια τον αγαπούσαν. Ήταν μία μεγάλη απώλεια για το χωριό για τους συμμαθητές του, κανείς μας δεν το έχει συνειδητοποιήσει οι γονείς του κάνουν μεγάλο αγώνα να τον πάνε στην Αλβανία, θα βοηθήσουμε όλοι» συγκλονίζει ο δάσκαλος του 7χρονου.

«Καμπανάκι» από τους ναυαγοσώστες στους γονείς

Μέρα με τη μέρα μακραίνει η λίστα των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό στη θάλασσα και οι ναυαγοσώστες εφιστούν την προσοχή στους γονείς.

Όπως αναφέρει η ναυαγοσώστρια, Χρυσάνθη Φωτιάδη, «Εννοείται πως έχουμε τα μάτια μας 14. Ο κόσμος όμως είναι πάρα πολύς και θα πρέπει οι γονείς να είναι σε ετοιμότητα. Και με το σωσίβιο δεν γίνεται να αφήσουμε το παιδί μόνο του διότι το να του πάρει και να βρεθεί το κεφάλι απ’ έξω μέσα είναι πανεύκολο μου έχει συμβεί πολλές φορές».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων περισσότεροι από 350 έως 400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό ετησίως και ένας σημαντικός αριθμός είναι παιδιά και έφηβοι.