Στην αφρικανική σκόνη που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες εστίασε το πρωί της Πέμπτης 25/4 κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Αμοιρίδης. Όπως τόνισε πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο της άνοιξης ενώ ανέλυσε τις επιπτώσεις στην υγεία μας.

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, ο Βασίλης Αμοιρίδης υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο οφείλεται σε καθαρά μετεωρολογικούς λόγους, διότι στην Αφρική υπάρχει πάντα παραγωγικότητα σκόνης.

Ωστόσο αυτό που ήταν εντυπωσιακό σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι πως «από άποψη υγείας καθώς και τις επιπτώσεις στην υγεία μας, δεν ήταν και τόσο σημαντικό γεγονός, διότι οι συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στο έδαφος δεν ήταν και τόσο μεγάλες όσο η αίσθηση που είχαμε από τα οπτικά φαινόμενα που συνόδευσαν το γεγονός».

Όσον αφορά για το πορτοκαλί χρώμα που είχε αποκτήσει η ατμόσφαιρα ο Βασίλης Αμοιρίδης, υπογράμμισε πως αυτό είναι ένα οπτικό φαινόμενο που δημιουργείται. «Είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε από τα ηφαίστεια και από τη μεταφορά τέτοιων μεγάλων ποσοτήτων ερημική σκόνης» και πρόσθεσε ότι «το ιδιαίτερο ήταν τελικά πως αυτή η στρωμάτωση δεν ήταν κοντά στο έδαφος όχι εκεί που αναπνέουμε και δεν τίποτα παραπάνω από το διασκορπισμό του φωτός όταν αλληλεπιδρά με τα σωματίδια αυτά» επεσήμανε.

Το φαινόμενο αυτό σύμφωνα με τον Βασίλη Αμοιρίδη, δεν αλλοιώνεται όσο ταξιδεύει και έχουν βρεθεί σωματίδια μέχρι και 5.000 χλμ μακριά.

«Έχουμε συνηθίσει πολλά από αυτά τα φαινόμενα να τα ανάγουμε στην κλιματική αλλαγή, όμως στην περίπτωση αυτή τα δεδομένα δεν μας δείχνουν είτε ό,τι έχουμε μεγαλύτερη συχνότητα είτε μεγαλύτερη ένταση» είπε κλείνοντας.

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/v-amoiridis-sto-ertnews-gia-tin-afrikaniki-skoni-syxno-fainomeno-tis-anoiksis-xoris-simantikes-epiptoseis-stin-ygeia-mas/