Η προστασία του σπιτιού είναι το πρώτο μας βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την οικογένειά μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και για περιουσιακά μας στοιχεία. Η εγκατάσταση ενός συστήματος οικιακής ασφάλειας ή η χρήση συγκεκριμένων συσκευών και μέτρων είναι ένα λογικό βήμα. Πριν από αυτό, όμως, χρειάζεται αφενός ένας γενικός έλεγχος του χώρου, ώστε να προχωρήσουμε στις επιμέρους προτεραιότητές μας στο θέμα της ασφάλειας, αφετέρου η υιοθέτηση συγκεκριμένων συνηθειών, που θα κάνουν πραγματικά αποδοτικά τα μέτρα που θα υιοθετήσουμε.

Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε και συγκεκριμένες βασικές αρχές που πρέπει να τηρήσουμε.

Ελέγξτε το εξωτερικό περιβάλλον του σπιτιού σας. Είτε πρόκειται για διαμέρισμα είτε για μονοκατοικία, αναζητήστε σημεία που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σαν κρυψώνες για επίδοξους διαρρήκτες. Ειδικά σε μονοκατοικίες, φροντίστε στην αυλή ή στον κήπο να μην υπάρχουν σημεία που η βλάστηση είναι πυκνή.

Ενημερωθείτε για την κατάσταση στην περιοχή από άποψη εγκληματικότητας. Μάθετε από άλλους μόνιμους κατοίκους αν υπάρχουν περιστατικά διαρρήξεων, τη συχνότητά τους κ.ά. Ίσως να μη χρειάζεται να λάβετε εξ αρχής όλα τα μέτρα που έχετε θεωρήσει απαραίτητα για την ασφάλεια του σπιτιού σας.

Γνωρίστε τους γείτονές σας. Η ανάπτυξη καλών και λειτουργικών σχέσεων στη γειτονιά, θα επιτρέπει και την ανταλλαγή πληροφοριών για τυχόν ύποπτες δραστηριότητες και την ύπαρξη ενός επιπλέον διχτυού ασφαλείας όταν θα λείπετε.

Ο εξωτερικός φωτισμός του σπιτιού σας μπορεί να κάνει τη διαφορά σε θέματα ασφαλείας. Η ύπαρξη άφθονου φωτός στην εξώπορτα και σε άλλους εξωτερικούς χώρους, όπως και τα φωτιστικά με ανιχνευτές κίνησης, είναι σημαντική προσθήκη σε ένα σύστημα ασφαλείας, καθώς δεν επιτρέπουν την αθέατη πρόσβαση που επιθυμούν οι διαρρήκτες. Επίσης, φώτα με χρονοδιακόπτες στο εσωτερικό του σπιτιού, τα οποία αναβοσβήνουν σε ακανόνιστα διαστήματα, μπορούν να δώσουν την αίσθηση παρουσίας στο σπίτι, κάτι επίσης ανεπιθύμητο για τους διαρρήκτες.

Μάθετε να χρησιμοποιείτε συνετά τα social media. Αποφύγετε να ποστάρετε τις νέες μεγάλες αγορές σας ή την απουσία σας για διακοπές. Είναι πληροφορίες που στα λάθος μάτια (και χέρια) μπορούν να σας καταστήσουν στόχο.

Προσέχετε τις συσκευασίες που πετάτε, όπως και την αλληλογραφία σας. Ένα δέμα από παράδοση κατ’ οίκον με τα στοιχεία σας επάνω, ουσιαστικά διαφημίζει την αγορά σας παντού. Το ίδιο και με την αλληλογραφία σας (ιδίως την τραπεζική): μπορεί να δίνει στοιχεία για την οικονομική σας κατάσταση και να σας κάνει στόχο για όσους θέλουν να δουν (από… κοντά) το περιεχόμενο του σπιτιού σας.

Υιοθετήστε μια ρουτίνα ασφαλείας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα καθημερινό πρόγραμμα με βάση το οποίο κλειδώνετε όλες τις πόρτες, κλείνετε τα παράθυρα και ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού σας κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι σας ή πέφτετε για ύπνο.

Βεβαιωθείτε ότι σε κάθε περίπτωση μπορείτε να δείτε ποιος βρίσκεται στην εξώπορτά σας χωρίς να την ανοίξετε. Λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να αυξήσετε την ορατότητά σας στο συγκεκριμένο σημείο.

Ανεξάρτητα από τα μέτρα ασφαλείας που έχετε λάβει, προνοήστε για το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά και κάποιος να καταφέρει να μπει στο σπίτι σας. Έτσι, κρύψτε καλά τα πολύτιμα αντικείμενα του σπιτιού σας. Να θυμάστε ότι οι διαρρήκτες προτιμούν χρήματα, κοσμήματα και γενικώς αντικείμενα που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα -άρα δώστε προτεραιότητα σε αυτά.

Τέλος, μην αφήνετε, ούτε και για λίγο, πράγματα αξίας έξω από το σπίτι. Εργαλεία κήπου, ποδήλατα, έπιπλα μπορούν εύκολα να γίνουν στόχος ευκαιριακών κλεφτών.