Υλικά
- 800 γρ καλαμαράκια, καθαρισμένα και κομμένα σε λωρίδες
- 60 ml λευκό κρασί (Chardonnay)
- 200 ml ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα βασιλικού
- 70 γρ κουκουνάρια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 ματσάκια πλατύφυλλο βασιλικό
- 1 γρ πιπέρι
- 1 γρ αλάτι
- 150 ml εξτρά παρθένο ελαιόλαδο
- 100 γρ κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- 60 γρ γιαούρτι στραγγιστό
Για τη γαρνιτούρα
- ½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες
- 1 lt ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Αρχικά ετοιμάζετε τη σάλτσα βασιλικού: βάλτε στο μπλέντερ τα κουκουνάρια, το σκόρδο, το βασιλικό, το την κεφαλογραβιέρα, το μισό από το λάδι, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι και χτυπήστε τα στη δυνατή ταχύτητα για 3 λεπτά, ώστε να γίνουν αλοιφή. Προσθέστε σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίστε να χτυπάτε, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Κόψτε τις πατάτες στο μαντολίνο σε τσιπς και ξεπλύνατε τες καλά. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο στους 140ο C και τηγανίστε τα τσιπς πατάτας, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Αφαιρέστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αλατίστε.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφού κάψει σε δυνατή φωτιά, σοτάρετε τα καλαμάρια για 1 λεπτό. Σβήστε με το κρασί, προσθέστε τη σάλτσα βασιλικού, ανακατέψτε και απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Σερβίρετε τα καλαμαράκια πάνω στις πατάτες, γαρνίροντας με ντοματίνια και φύλλα βασιλικού.