Υλικά
- 500 γραμμάρια φακές
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- -1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πράσο, το λευκό μέρος
- 100 γραμμάρια πανσέτα καπνιστή μπέικον ρολό
- 200 γραμμάρια μανιτάρια
- 1 καρότο
- 300 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 50 γραμμάρια σελινόριζα
- 80 γραμμάρια κρασί Porto
- 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
- θυμάρι, δάφνη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις φακές. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε την πανσέτα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τη σελινόριζα και τέλος τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τις φακές, ανακατεύουμε με το λάδι και σβήνουμε με το Porto.
- Ελαττώνουμε το Porto κατά τα 2/3 και προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο. Όταν αρχίσει να βράσει ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε δάφνη και θυμάρι.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε την δάφνη και το περνάμε όλο με ραβδομπλέντερ για να γίνει βελουτέ.
- Αν θέλουμε γαρνίρουμε από επάνω με χτυπημένη κρέμα και πάπρικα γλυκιά.