Υλικά

  • 500 γραμμάρια φακές
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • -1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πράσο, το λευκό μέρος
  • 100 γραμμάρια πανσέτα καπνιστή μπέικον ρολό
  • 200 γραμμάρια μανιτάρια
  • 1 καρότο
  • 300 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 50 γραμμάρια σελινόριζα
  • 80 γραμμάρια κρασί Porto
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο
  • θυμάρι, δάφνη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις φακές. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε την πανσέτα.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τη σελινόριζα και τέλος τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τις φακές, ανακατεύουμε με το λάδι και σβήνουμε με το Porto.
  3. Ελαττώνουμε το Porto κατά τα 2/3 και προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο. Όταν αρχίσει να βράσει ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε δάφνη και θυμάρι.
  4. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε την δάφνη και το περνάμε όλο με ραβδομπλέντερ για να γίνει βελουτέ.
  5. Αν θέλουμε γαρνίρουμε από επάνω με χτυπημένη κρέμα και πάπρικα γλυκιά.