Υλικά

  • Για τους φαβοκεφτέδες
  • 100 γρ ελαιόλαδο ΠΟΠ
  • 200 γρ φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ
  • 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ολόκληρο
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • λίγο φρέσκο δυόσμο
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 100 γρ φέτα ΠΟΠ
  • 100 γρ Καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ
  • 150 γρ γραβιέρα Αμφιλοχίας ΠΟΠ
  • 100 γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αβγό
  • Σιμιγδάλι χοντρό (όσο πάρει)
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
  • Για τη μαρμελάδα ντομάτας
  • 3 μεγάλες ντομάτες
  • 3 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο ΠΟΠ
  • 2 σταγόνες ξύδι μπαλσάμικο κρέμα

Εκτέλεση

    1. Βάζουμε τη φάβα σε λίγο νερό με ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 1 σκελίδα σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο για περίπου 20 λεπτά. Συμπληρώνουμε σταδιακά λίγο νερό όπ9οτε χρειάζεται.
    2. Περνάμε τη φάβα με ραβδομπλέντερ, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα ενσωματώνουμε όλα τα υλικά και τα φρέσκα βότανα. Θέλουμε μία σφιχτή ζύμη να πλάθεται στο χέρι μας και να μην κολλάει. Αυτό το ρυθμίζουμε προσθέτοντας αν κολλάει λίγο σιμιγδάλι.
    3. Αλευρώνουμε τους φαβοκεφτέδες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, δίνοντας ένα χρυσαφένιο χρώμα.