Υλικά
- 700 γρ. μοσχαρίσιο κρέας για μαγειρευτό (σπάλα ή κιλότο)
- 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 50 ml. κρασί κόκκινο
- 1 φύλλο δάφνη
- 3-4 κόκκοι μπαχάρι
- 1 μπαστουνάκι κανέλα
- 200 γρ. ντομάτα τριμμένη
- 50 γρ. πελτέ ντομάτας
- 50 ml. ελαιόλαδο
- 20 γρ. μείγμα μυρωδικών για κοκκινιστό
Για τον πουρέ μελιτζάνας
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι
- 500 γρ. φρέσκο γάλα
- ½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κρέας σε μεσαία κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας γύρω-γύρω.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα, την ντομάτα και το μείγμα μυρωδικών.
- Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό και σιγοβράζουμε το κρέας για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά ώσπου να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 250°C για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει η φλούδα τους. Αφού κρυώσουν λίγο χαράζουμε και με κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους σε μπολ. Τη λιώνουμε με πιρούνι.
- Κάνουμε μία μπεσαμέλ με τα υλικά που έχουμε και προσθέτουμε τον πουρέ μελιτζάνας. Ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε σε πιάτο, πουρέ μελιτζάνας και πάνω βάζουμε το κρέας με τη δεμένη σάλτσα του.