Υλικά

  • 250 γρ. τραχανά γλυκό
  • Μισό κρεμμύδι μέτριο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 75 ml. κρασί άσπρο (προτίμηση στο νυχτέρι Σαντορίνης γιατί είναι πολύ αρωματικό και φρουτώδες)
  • 1 ντομάτα μέτρια
  • 2 κουτάλια της σούπας ντοματοπολτό
  • 1 ξυνόμηλο
  • Χαρουπόμελο
  • αλάτι, πιπέρι, φρέσκο chili
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ξανθύνει και σβήνουμε με το κρασί.
  2. Βράζουμε μέχρι να μείνει το 1/3 του κρασιού και μετά ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα τον πελτέ και τον ζωμό.
  3. Όταν βράσει ο ζωμός ρίχνουμε τον τραχανά και τον βράζουμε για 10 λεπτά. Μετά ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι και ένα μικρό κομματάκι chili.
  4. Βράζουμε για 5 ακόμα λεπτά και σερβίρουμε σε πιάτο βαθύ.
  5. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ξυνόμηλο στη μέση της σούπας, το χαρουπόμελο και γαρνίρουμε με φύλλο δυόσμου.