Υλικά
- 250 γρ. τραχανά γλυκό
- Μισό κρεμμύδι μέτριο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 75 ml. κρασί άσπρο (προτίμηση στο νυχτέρι Σαντορίνης γιατί είναι πολύ αρωματικό και φρουτώδες)
- 1 ντομάτα μέτρια
- 2 κουτάλια της σούπας ντοματοπολτό
- 1 ξυνόμηλο
- Χαρουπόμελο
- αλάτι, πιπέρι, φρέσκο chili
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ξανθύνει και σβήνουμε με το κρασί.
- Βράζουμε μέχρι να μείνει το 1/3 του κρασιού και μετά ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα τον πελτέ και τον ζωμό.
- Όταν βράσει ο ζωμός ρίχνουμε τον τραχανά και τον βράζουμε για 10 λεπτά. Μετά ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι και ένα μικρό κομματάκι chili.
- Βράζουμε για 5 ακόμα λεπτά και σερβίρουμε σε πιάτο βαθύ.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ξυνόμηλο στη μέση της σούπας, το χαρουπόμελο και γαρνίρουμε με φύλλο δυόσμου.