Υλικά

  • 1 χοιρινό λαιμό περίπου 2 κιλά (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το φιλετάρει έτσι ώστε να το γεμίσετε)
  • 8 φέτες ζαμπόν
  • 200 γραμμ. τυρί gouda κομμένο σε μπαστουνάκια
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
  • 300 ml λιαστό μοσχάτο κρασί Σάμου
  • 3-4 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
  • 2 καρότα
  • 1 πορτοκαλί
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 300 ml ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 100 ml λάδι

Εκτέλεση

  1. Αλείφουμε το κρέας με την μουστάρδα, αλατοπιπερώνουμε, απλώνουμε τις φέτες ζαμπόν και μετά τοποθετούμε τα μπαστουνάκια του τυριού και το φασκόμηλο. Ρολάρουμε το κρέας, το περνάμε σε δίχτυ ή δένουμε σφιχτά. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά.
  2. Σε ένα βαθύ σκεύος ( γάστρα ) βάζουμε το λάδι να κάψει και θωρακίζουμε το ρολό μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε το πορτοκάλι, το κρεμμύδι, το σέλερι, τα καρότα, σοτάρουμε 2-3 λεπτά και μετά σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνουν όλα τα αρώματα.
  4. Προσθέτουμε το ζωμό και ψήνουμε σε φούρνο 2 ώρες περίπου στους 180 βαθμούς.
  5. Αφού ψηθεί μαζεύουμε το ζωμό, αφαιρούμε το περιττό λίπος, και δένουμε τη σάλτα με λίγο κορν φλάουρ αραιωμένο σε κρασί.
  6. Συνοδεύεται με πουρέ σελινόριζας.