Υλικά
- 1 χοιρινό λαιμό περίπου 2 κιλά (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το φιλετάρει έτσι ώστε να το γεμίσετε)
- 8 φέτες ζαμπόν
- 200 γραμμ. τυρί gouda κομμένο σε μπαστουνάκια
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
- 300 ml λιαστό μοσχάτο κρασί Σάμου
- 3-4 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
- 2 καρότα
- 1 πορτοκαλί
- 1 κρεμμύδι
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 300 ml ζωμό λαχανικών
- Αλάτι, πιπέρι
- 100 ml λάδι
Εκτέλεση
- Αλείφουμε το κρέας με την μουστάρδα, αλατοπιπερώνουμε, απλώνουμε τις φέτες ζαμπόν και μετά τοποθετούμε τα μπαστουνάκια του τυριού και το φασκόμηλο. Ρολάρουμε το κρέας, το περνάμε σε δίχτυ ή δένουμε σφιχτά. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά.
- Σε ένα βαθύ σκεύος ( γάστρα ) βάζουμε το λάδι να κάψει και θωρακίζουμε το ρολό μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το πορτοκάλι, το κρεμμύδι, το σέλερι, τα καρότα, σοτάρουμε 2-3 λεπτά και μετά σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνουν όλα τα αρώματα.
- Προσθέτουμε το ζωμό και ψήνουμε σε φούρνο 2 ώρες περίπου στους 180 βαθμούς.
- Αφού ψηθεί μαζεύουμε το ζωμό, αφαιρούμε το περιττό λίπος, και δένουμε τη σάλτα με λίγο κορν φλάουρ αραιωμένο σε κρασί.
- Συνοδεύεται με πουρέ σελινόριζας.