Υλικά

  • 1 κιλό ξεκοκαλισμένο πόδι ή τον ώμο του ελαφιού , κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (ή να αγοράσετε έτοιμο κομμένο σε κύβους κρέας ελαφιού)
  • ελαιόλαδο και βούτυρο
  • 3 καρότα, χοντροκομμένα
  • 140 γραμμάρια πατάτες χοντροκομμένες ή γογγύλια
  • 2 κρεμμύδια , χοντροκομμένα
  • 3 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο , λιωμένη
  • 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα φραγκοστάφυλο
  • 450 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 450 ml ζωμό κρέατος
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση σοτάρουμε ελαφρά τα λαχανικά σε λίγο λάδι και βούτυρο. για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε πιατέλα. Βάζουμε το κρέας του ελαφιού σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων. Προσθέτουμε αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και το κουνάμε ώστε να αλευρωθεί παντού.
  2. Στη συνέχεια σοτάρουμε λίγα λίγα τα κομμάτια κρέας σε δυνατή φωτιά, τα αναποδογυρίζουμε, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες της πλευρές.
  3. Βάζουμε το κρέας σε πιατέλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την μαρμελάδα φραγκοστάφυλο, το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας ώστε να διαλυθούν τυχόν υπολείμματα από το σοτάρισμα του κρέατος.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό, το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης, το κρέας και τα λαχανικά. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αδειάζουμε το φαγητό σε μια γάστρα ή σε ταψί που σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στο φούρνο στους 180 c για περίπου 1 ½ ώρα. μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  5. Αφαιρούμε από το φούρνο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.