Υλικά
- 1 ½ κιλό αλεύρι τ. 70%
- 60 γραμμάρια μαγιά
- ζεστό νερό (όσο πάρει
- 1 ½ ποτήρι κρασιού λάδι
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 2 κούπες ζάχαρη
- λίγο άσπρο κρασί
- 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
- ξύσμα πορτοκαλιού
- ξύσμα μανταρινιού
- μια χούφτα γλυκάνισο
- 1/2 κούπα καρύδια και ½ κούπα αμύγδαλα
- ½ κούπα σταφίδα
- 2 κουταλιές του γλυκού γαρύφαλλο
- 3 κουταλιές του γλυκού κανέλα
- 50 γραμμάρια κουκουνάρι
- Για το στόλισμα
- σουσάμι
- ολόκληρα καρύδια
- ζάχαρη άχνη
- χρωματιστά ζαχαρωτά
Εκτέλεση
- Το προηγούμενο βράδυ φτιάχνουμε το προζύμι. Ανακατεύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό μέχρι να λιώσει. Τη χύνουμε στο αλεύρι (λίγο αλεύρι) και το πλάθουμε, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει.
- . Την άλλη μέρα σε μία λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το κάνουμε λακκούβα και ρίχνουμε το λάδι, στην μέση τη ζάχαρη, τη σόδα και το τρίβουμε.
- Προσθέτουμε το προζύμι και όλα τα μυρωδικά μαζί με το κονιάκ. Το ζυμώνουμε ρίχνοντας το κρασί. Στο τέλος ρίχνουμε τα καρύδια, αμύγδαλα και τις σταφίδες, ζυμώνοντάς το μέχρι η ζύμη να είναι καλή, δηλαδή ούτε σκληρή αλλά ούτε και μαλακή.
- Παίρνουμε το στρογγυλό ταψί, το λαδώνουμε ομοιόμορφα παντού και αδειάζουμε το μείγμα μέσα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει.