Υλικά
- 10 αυγά
- 1½ κιλό αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 3 βανίλιες
- καλό λάδι για το τηγάνισμα
- για το μέλωμα
- 1 κιλό μέλι
- καρύδια και κανέλα.
- ¾ του ποτηριού νερό
- καρύδια και κανέλα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε πολύ καλά τ’ ασπράδια και προσθέτουμε σε αυτά τους κρόκους χτυπημένους με την ζάχαρη.
- Εν συνεχεία προσθέτουμε το αλάτι, τις βανίλιες και λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το χέρι.
- Θέλει προσοχή, διότι η ζύμη σφίγγει πολύ εύκολα. Πρέπει να είναι μέτρια προς το σκληρό.
- Αφού ζυμώσουμε πολύ καλά , λαδώνουμε τα χέρια μας συχνά για να μην κολλάνε, αρχίζουμε ν’ ανοίγουμε τα φύλλα με τον πλάστη ή με το ειδικό μηχάνημα. Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά και να απλωθούν ένα-ένα σε επιφάνεια στρωμένη με ύφασμα για να μην κολλήσουν.
- Για το τηγάνισμα, θα χρειαστούμε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι, με μπόλικο με αρκετό ελαιόλαδο. Η φωτιά μας θα πρέπει να είναι δυνατή, αλλά να μην καπνίζει το λάδι. Κόβομε τα φύλλα της ζύμης, τετράγωνα κομμάτια ψιλά 8Χ8cm περίπου ή λωρίδες και τα ψήνουμε, διπλώνοντας τα σε διάφορα σχήματα.
- Το κλασικό σχήμα είναι ο κύλινδρος αλλά και τα μαντηλάκια.
- Ένα-ένα κομμάτι που ψήνεται το βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίζουν τα λάδια του.
- Για το μέλωμα, ετοιμάζουμε ένα ζεστό σιρόπι από 1 κιλό μέλι + 3/4 ποτηριού νερό (να βράσουν 2′).
- Βουτάμε μια-μια τις δίπλες στο σιρόπι και τις βάζουμε ξανά σε τρυπητό να στραγγίσουν.
- Τις γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και κανέλα.