Υλικά
- Για 2-4 άτομα
- -500 γραμμάρια μικρά ζυμαρικά, τορτελίνια, βίδες κ.λ.π.
- -¼ φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- -1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- -2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- -1-2 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
- -1 & ½ κιλού ντομάτες ξεφλουδισμένες
- -10 φύλλα βασιλικό ή ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά
- -150 γραμμάρια τυρί τριμμένο παρμεζάνα ή πεκορίνο
- -1 μπαστούνι μοτσαρέλα ή ανθότυρο ή μανούρι
- -1 κεσεδάκι γιαούρτι
- -Αλάτι
- -Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά για 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.
Στη συνέχεια σε ξύλο κοπής ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, τις προσθέτουμε στο κρεμμύδι, αφήνουμε να πάρουν βράση και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Με τη ράβδο του μπλέντερ αλέθουμε την σάλτσα. Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό στη σάλτσα και αλατοπιπερώνουμε.
Βράζουμε αλατισμένο νερό, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα βράζουμε για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Τα περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα ντομάτας και μία χούφτα τυρί τριμμένο.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ, απλώνουμε το ½ γιαούρτι. Στρώνουμε τα μισά ζυμαρικά, λίγη σάλτσα, τυρί τριμμένο και φέτες μοτσαρέλα.
Συνεχίζουμε σε στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στην τελευταία στρώση πασπαλίζουμε βασιλικό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά, να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε με λευκό κρασί!