Υλικά

  • 3 φλιτζάνια γραβιέρα
  • Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 4 βραστές πατάτες
  • 5-6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • Για τη μπεσαμέλ
  • 7 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 1 κούπα γραβιέρα
  • Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
  • 4 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
  • 6 κουταλιές βούτυρο

sidagi.gr


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 25 λεπτά.

Για τη μπεσαμέλ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί. Στη συνέχεια σε μπολ ρίξτε το γάλα και προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε 4-5 κουταλιές γραβιέρα τριμμένη, λίγο αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο και τέλος το αυγό. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά μας και είναι έτοιμη η μπεσαμέλ.

Έπειτα με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μέτριο πυρέξ και στρώνουμε τις βραστές πατάτες κομμένες σε ροδέλες.

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε από πάνω το ζαμπόν ψιλοκομμένο και λίγη τριμμένη γραβιέρα, από πάνω ρίχνουμε τη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.