Υλικά
- 500 ml νερό
- 150 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
- 200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 65 γραμμάρια κακάο άγλυκο
- 50 γραμμάρια σοκολάτα bitter ψιλοκομμένη
- 10 γραμμάρια εκχύλισμα βανίλιας
- 5 γραμμάρια στιγμιαίος καφές
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό μαζί με τις ζάχαρες, το κακάο. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πάρουν βράση και τα βράζουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς να λιώσει καλά η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά ακόμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα, τη βανίλια και τον καφέ. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Το παγώνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες και στη συνέχεια το βάζουμε στην παγωτομηχανή.
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, παγώνουμε για λίγες ώρες στην κατάψυξη. Όταν αρχίσει να πήζει, με ένα πιρούνι το ανακατεύουμε και το χτυπάμε με μίξερ χειρός να φουσκώσει. Το παγώνουμε ξανά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές. Όσο πιο πολύ το χτυπήσουμε τόσο πιο αφράτο θα γίνει.
Ένας άλλος τρόπος είναι να βάλουμε σε ένα μπολ βάλτε 2 χούφτες παγάκια στο κάτω μέρος, και να προσθέσετε κρύο νερό μέχρι να καλύψει τα παγάκια.
Τοποθετήστε ένα μικρότερο μπολ στο παγωμένο νερό. Προσθέτετε το μείγμα του σορμπέ, ανακατεύοντας αργά με ένα σύρμα μέχρι να παγώσει αρκετά. Στη συνέχεια τοποθετείτε στην κατάψυξη για 2 ώρες και είναι έτοιμο.