Υλικά
- Για τη σαλάτα
- 500 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα, φρέσκα, κομμένα σε φέτες
- 1 λόλα πράσινη
- 1 λόλα κόκκινη
- 20 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια, μουλιασμένα σε χλιαρό νερό για 20 λεπτά
- 200 γραμμάρια καπνιστό τυρί μετσοβόνε, κομμένο σε κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδου καθαρισμένη ολόκληρη
- 1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Για το ντρέσινγκ
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καστανή
- 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη σαλάτα
Καθαρίζουμε την πράσινη και την κόκκινη λόλα, αφαιρώντας το κοτσάνι και τυχόν χαλασμένα φύλλα.
Γεμίζουμε το νεροχύτη με νερό και λίγο ξίδι και βάζουμε τα φύλλα τους μέσα για λίγα λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι για να φύγει το νερό και πλένουμε ξανά τα φύλλα ένα-ένα.
Με αυτή τη διαδικασία τα λαχανικά μας καθαρίζουν καλά.
Σουρώνουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με το χυμό λεμονιού να μαριναριστούν για 5 λεπτά.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, ανοίγουμε τη φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί.
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το σκόρδο και τα λευκά μανιτάρια και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια.
Αμέσως μετά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε τα μανιτάρια να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά με το χυμό λεμονιού για 8 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμα, αφήνουμε τα μανιτάρια να κρυώσουν λίγο.
Στραγγίζουμε και κόβουμε την πράσινη και την κόκκινη λόλα σε χοντρά κομμάτια.
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε το μαρούλι, ρίχνουμε από πάνω τα μανιτάρια και τέλος, το τυρί.
Για το ντρέσινγκ
Βάζουμε μέσα σε ένα μικρό βάζο όλα τα υλικά, κλείνουμε το καπάκι και χτυπάμε καλά τα υλικά ώσπου να ενωθούν.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.