Υλικά
- Για τα μάφινς
- 3 αυγά
- 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 125 γραμμάρια φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (εσάνς)
- 150 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 60 γραμμάρια γάλα
- Για την επικάλυψη
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- χρώμα ζαχαροπλαστικής λευκό (προαιρετικά)
- 1 ½ φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
Για τα μάφινς
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα ταψί με δώδεκα θέσεις με φορμάκια τοποθετήστε στη διάμετρο της κάθε φόρμας από ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Έπειτα, στη χαμηλή σκάλα του μίξερ ανακατεύετε το βούτυρο, τη βανίλια, τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλεύρι και το γάλα, έως ότου αναμειχθούν.
Στη συνέχεια χτυπήστε το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα για 3 περίπου λεπτά, μέχρι να γίνει απαλό και να αποκτήσει ένα ωχρό χρώμα.
Προσεκτικά με μεγάλες κουταλιές γεμίστε τις θέσεις στο ταψί και ψήστε τα κεκάκια για 20 περίπου λεπτά.
Βγάλτε τα κέικ από το ταψί και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα, μαζί με το χαρτί. Περιχύστε με το γλάσο από πάνω, μόνο αφού κρυώσουν εντελώς.
Για την επικάλυψη
Σε ένα πυρίμαχο μπολ αναμείξτε τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο και όσο γάλα χρειαστεί, μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη και λεία πάστα. Αν θέλετε ρίχνετε και χρώμα.
Βάζετε το μπολ μέσα σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (μπαιν μαρί) και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι το γλάσο να γίνει αφράτο και μαλακό, ώστε να απλώνεται εύκολα.