Υλικά
Για 8-10 άτομα
Για τους πατατοκεφτέδες
1 κιλό πατάτες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μικρούς κύβους
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αυγό
2/3 φλιτζάνια τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Για το τηγάνισμα
αλεύρι και ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε ταυτόχρονα το κρεμμύδι με το λάδι, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαλακώσει σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά (ίσα να στεγνώσει λίγο και να γλυκάνει).
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι όσο είναι ζεστές. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το μυρωδικό και το σοταρισμένο κρεμμύδι, ζυμώνουμε και στο τέλος ρίχνουμε το αυγό, τη φρυγανιά και το αλεύρι ώστε το μείγμα να είναι τόσο πηχτό που να πλάθεται. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι.
Σε ένα μεγάλο πιάτο βάζουμε αρκετό αλεύρι, πασπαλίζουμε 30 περίπου πλακέ κεφτέδες, διαμέτρου 6 εκατοστών. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 δάχτυλο λάδι.
Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από τη μία πλευρά και 1-2 λεπτά από την άλλη. Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε συνοδευόμενους με το ντιπ κάππαρης και μαρουλοσαλάτα.