Υλικά
Υλικά
Για 4-6 άτομα
1 κόκκινο λάχανο περίπου 2 κιλά
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο ή φυτική φυτίνη
250 γραμμάρια θρυμματισμένο κρεμμύδι
200 γραμμάρια ρύζι για πιλάφι
1 φλιτζάνι του τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του καφέ κουκουνάρι
1 φλιτζάνι του καφέ σταφίδα μαύρη
Τρόπος παρασκευής – Εκτέλεση συνταγής
Σε ξύλο κοπής κόβετε το λάχανο στα δύο. Στη συνέχεια κόβετε και απομακρύνετε το κοτσάνι του και το βάζετε σε μια κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό που βράζει.
Βάζετε μέσα τα κομμάτια του λάχανου και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου 7-8 λεπτά. Το λάχανο πρέπει και να μαλακώσει, αλλά να μην λιώσει για να μπορεί να τυλιχτεί.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από τη κατσαρόλα και το ακουμπάτε σε ένα σουρωτήρι μέχρι να κρυώσει.
Όταν κρυώσει προσεχτικά τραβάτε ένα-ένα φύλλο και το χωρίζετε σε κομμάτια μεγέθους μια παλάμης.
Τα σπασμένα κομμάτια τα τοποθετείτε στον πάτο της κατσαρόλα που θα μαγειρέψετε τους λαχανοντολμάδες.
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το ρύζι με χλιαρό νερό και το αφήνετε μέσα μέχρι να κρυώσει το νερό. Μετά το ξεπλένεται και το βάζετε σε ένα σουρωτήρι.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρετε τα τριμμένα κρεμμύδια στο βούτυρο μέχρι να γυαλίσουν.
Ρίχνετε το κουκουνάρι, προσθέτετε λίγο αλάτι και το πλυμένο ρύζι. Σοτάρετε καλά για περίπου 5-6 λεπτά.
Ρίχνετε μέσα στο μείγμα 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό. Αφήνετε να πάρει μια βράση.
Προσθέτετε τον άνηθο, το δυόσμο και τις σταφίδες. Ρίχνετε λίγο πιπέρι και δοκιμάζετε αν χρειάζεται ακόμα λίγο αλάτι.
Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Τυλίγεται τους ντολμάδες. Παίρνετε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και βάζετε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση.
Διπλώνετε τις δύο άκρες και κλείνετε τον ντολμά ρολάρον.
Τοποθετείτε τους λαχανοντολμάδες μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και πάνω από τα φύλλα του λάχανου που έχετε βάλει βάζοντάς τους δίπλα-δίπλα και σφικτά.
Φτιάχνετε έτσι 2-3 στρώσεις. Ρίχνετε μέσα νεράκι μέχρι σχεδόν να σκεπαστούν οι ντολμάδες.
Αδειάζεται ένα φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, βάζετε από πάνω ένα πιάτο για να μη χορεύουν οι ντολμάδες και τους βάζετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
Βράζετε περίπου για 35-40 λεπτά.
Τους αφήνετε να κρυώσουν μέσα στη κατσαρόλα αφού πρώτα τους περιχύσετε με το χυμό από ένα λεμόνι.