Υλικά
- 3 φλιτζάνια γραβιέρα
- Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 4 βραστές πατάτες
- 5-6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
- Για την μπεσαμέλ
- 7 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- 1 κούπα γραβιέρα
- Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
- 4 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
- 6 κουταλιές βούτυρο
Εκτέλεση
Για τη μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί. Στη συνέχεια σε μπολ ρίχνετε το γάλα και προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε 4-5 κουταλιές γραβιέρα τριμμένη, λίγο αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο και τέλος το αυγό και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά μας. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 25 λεπτά. Έπειτα με ένα πινελάκι αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μέτριο πυρέξ και στρώνουμε τις βραστές πατάτες κομμένες σε ροδέλες.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε από πάνω το ζαμπόν ψιλοκομμένο και λίγη τριμμένη γραβιέρα, προσθέτουμε τη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.