Υλικά
- ½ κιλό αλεύρι (50% μαλακό και 50% σκληρό)
- 40 γραμμάρια επιπλέον αλεύρι για το πασπάλισμα
- 200 γραμμάρια ξανθή σταφίδα
- 250 γραμμάρια μαύρη σταφίδα
- 120 ml ποτό μαστίχα
- 250 γραμμάρια καρύδια χοντροαλεσμένα
- 40 γραμμάρια γλυκάνισος σε σπόρους (κοπανισμένος στο γουδί)
- 100 γραμμάρια μαγιά νωπή (αραιωμένη σε 100 ml ζεστό νερό)
- 75 ml κονιάκ
- 20 γραμμάρια κανελογαρύφαλλα σε σκόνη
- 250 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 πορτοκάλι ακέρωτο (θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό και το ξύσμα του)
- 2 μανταρίνια ακέρωτα ( θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό και το ξύσμα τους)
- 350 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 ½ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το λάδι, τους χυμούς, τη μαστίχα, το κρασί και το κονιάκ και τα χτυπάμε με το σύρμα.
- Σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το γλυκάνισο, τα κανελογαρύφαλλα, τα ξύσματα και τα καρύδια. μΡίχουμε σιγά-σιγά τα υγρά μέσα στα στερεά, προσθέτουμε και την αραιωμένη μαγιά, ζυμώνοντας παράλληλα το μείγμα, μέχρι τα υλικά να ανακατευτούν καλά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Με τα 40 γραμμάρια αλεύρι, αλευρώνουμε 2 μακρόστενες φόρμες για κέικ και απλώνουμε μέσα στην κάθε φόρμα το κάθε κομμάτι ζύμης. Το στρώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας την κάθε φόρμα και αφήνουμε τις ζύμες για 1 ½ ώρα, ώστε να φουσκώσουν και να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε στο φούρνο τις φόρμες με το ψωμί και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι τα χριστόψωμα να φουσκώσουν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ½ ώρες
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 15 λεπτά