Υλικά

  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, σε μερίδες
  • 800 γρ. ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες, πολτοποιημένες στο μούλτι
  • 4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 1/2 κ. γλ. λευκή ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 3 φλ. τσαγιού ζεστό νερό

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, περίπου 5 λεπτά.
  2. Προσθέστε τις πολτοποιημένες ντομάτες, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάστε και σιγοβράστε για 1 ώρα, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αφήστε το φαγητό στην άκρη.
  3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  4. Λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το κριθαράκι. Σοτάρετε μέχρι να ροδίσει ελαφρώς, 3 έως 5 λεπτά. Μεταφέρετε το κριθαράκι σε ένα ταψί, απλώνοντάς το ομοιόμορφα.
  5. Αφαιρέστε το κρέας από την κατσαρόλα και τοποθετήστε το πάνω από το κριθαράκι. Ρίξτε ομοιόμορφα τη σάλτσα ντομάτας πάνω από το κρέας. Προσθέστε ζεστό νερό και καλύψτε με αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει το κριθαράκι, περίπου 1 ώρα. Αν γίνει πολύ στεγνό, προσθέστε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.