Υλικά
- 4 φλ. τσαγιού κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
- 5 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κ. σ. βούτυρο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλ. τσαγιού κρασί πόρτο
- 900 γρ. ζωμό βοδινού κρέατος
- 1/2 κ. γλ. πιπέρι
- 1/4 κ. γλ. αλάτι
- Φέτες ψωμιού από γαλλική μπαγκέτα ψωμιού
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση
- 3/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί Gruyere ή ελβετικό τυρί
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε 2 κουταλιές λάδι και βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσουν, 10-13 λεπτά. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν βαθιά, 30- 40 λεπτά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμα.
- Ανακατέψτε το κρασί και φέρτε το σε βρασμό -μαγειρέψτε μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό. Προσθέστε το ζωμό, το πιπέρι και το αλάτι και επαναφέρετε σε βρασμό. Μειώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε, σκεπασμένα, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 1 ώρα.
- Εντωμεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετήστε τις φέτες μπαγκέτας σε ένα ταψί, αλείψτε και τις δύο πλευρές με τις υπόλοιπες 3 κουταλιές λάδι και ψήστε για 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Τρίψτε τις φρυγανιές με το μισό σκόρδο.
- Για να σερβίρετε, τοποθετήστε μπολ ή ραμεκέν στο γκριλ και βάλτε 2 φέτες ψωμιού στο καθένα. Περιχύστε με σούπα, προσθέστε το τριμμένο τυρί και ψήστε μέχρι να λιώσει το τυρί.