Υλικά
- Για το κέικ
- 1/2 κλωναράκι βανίλια
- 1 κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 μεγάλο αβγό
- 1/2 κούπα γάλα ή ξινόγαλα, καλά ανακινημένο
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα
- 2 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο
- 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 55 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 145 γραμμάρια ζάχαρη
- Για το γλάσο
- ¼ φλιτζάνι τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 34 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε τη σόδα, το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύετε πρόχειρα με ένα πιρούνι.
- Στον μπολ του μίξερ ανακατεύετε με το φτερό το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, για περίπου 3 λεπτά. Κατόπιν βάζετε τη βανίλια και το ξύσμα.
- Προσθέτετε το αβγό κι ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε στο μπολ το περιεχόμενο με το αλεύρι σταδιακά. Προσθέτετε λίγο από το αλεύρι κι εναλλάξ με το γάλα ή το ξινόγαλα, που το έχετε ανακινήσει καλά.
- Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα. Μεταφέρετε το μείγμα εκεί και με μια σπάτουλα λειαίνετε την επιφάνεια.
- Ψήνετε στη μεσαία θέση σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει το γλυκό. Αφού ψηθεί, το αφήνετε για 10 λεπτά στο φούρνο με ανοιχτή την πόρτα και κατόπιν το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.