Υλικά

  • 3 φλ. τσαγιού γλυκόπικρη σοκολάτα
  • 3/4 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο
  • 1 φλ. τσαγιού αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού χοντροθρυμματισμένα μπισκότα
  • 2/4 φλ. τσαγιού φουντούκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ζάχαρη άχνη, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε τα κομματάκια σοκολάτας και το βούτυρο σε ένα μέτριο μπολ και βάλτε στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας κάθε 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει, περίπου για 2 λεπτά.
  2. Προσθέστε τα σύκα, τα μπισκότα, τα φουντούκια και τη βανίλια, σκεπάστε και αφήστε να κρυώσει περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας σταδιακά, ώστε να μπορείτε να το πλάσετε.
  3. Απλώστε 2 μεγάλα φύλλα λαδόκολλας σε μια επιφάνεια εργασίας και ρίξτε το μισό μείγμα με κουτάλι στο ένα από τα δύο άκρα της λαδόκολλας. Τυλίξτε καλά, πιέζοντας τη λαδόκολλα καθώς τυλίγετε σε ρολό. Στρίψτε τα άκρα της λαδόκολλας σφιχτά σαν καραμέλα και επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα.
  4. Τοποθετήστε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει, τουλάχιστον 2 ώρες και έως 12 ώρες.
  5. Ξετυλίξτε και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πάνω από το «σαλάμι» και κυλήστε μέχρι να επικαλυφθεί από όλες τις πλευρές. Ψύξτε σε αεροστεγές δοχείο ή τυλιγμένο σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη για έως και 1 μήνα.
  6. Για να το σερβίρετε, αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά ώστε να μην ραγίσει κατά το κόψιμο.