Υλικά

  • 500 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
  • 300 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 100 ml κρέμα γάλακτος, συν επιπλέον για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και τοποθετήστε τις γλυκοπατάτες και τα καρότα σε ένα μεγάλο ταψί. Περιχύστε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και άφθονο καρύκευμα.
  2. Ψήστε τα λαχανικά στο φούρνο για 25- 30 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν.
  3. Εν τω μεταξύ, βάλτε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τα 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για 1 λεπτό πριν προσθέσετε το ζωμό λαχανικών. Σιγοβράστε για 5- 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και αφήστε στην άκρη.
  5. Μόλις γίνουν τα ψητά λαχανικά, αφήστε να κρυώσουν λίγο και μεταφέρετε στην κατσαρόλα. Με ένα μπλέντερ χειρός επεξεργαστείτε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι και αφήστε να ζεσταθεί, χωρίς να πάρει βράση.