Υλικά
- 4 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
- 25 αβγά μέτρια
- 1 κιλό βούτυρο (φυτίνη)
- 1 ½ κιλό ζάχαρη
- 3 φλ. τσαγιού γάλα
- 1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
- 6 μαγιές νωπές
- 40 γρ. κακουλέ
- 40 γρ. μαχλέπι
- 6 γρ. μαστίχα Χίου
Εκτέλεση
- Ρίξτε ένα ποτήρι γάλα σε χλιαρή θερμοκρασία σε ένα μπολ και διαλύστε τις μαγιές με ένα κουτάλι του γλυκού ζάχαρη.
- Ρίξτε σιγά σιγά λίγο αλεύρι μέχρι να αποκτήσετε έναν πεικτό χυλό, σκεπάστε και αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Εντωμεταξύ, χτυπήστε τη ζάχαρη με τα αβγά, προσθέστε το υπόλοιπο γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τα 3/4 από το βούτυρο λιωμένο και ζεστό και συνεχίστε το χτύπημα.
- Προσθέστε τη μαγιά που έχει ήδη φουσκώσει, ανακατεύοντας καλά, και προσθέστε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Τέλος, ρίξτε σιγά σιγά το υπόλοιπο βούτυρο.
- Αφού απορροφήσει η ζύμη το βούτυρο, σκεπάστε και αφήστε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Πλάστε σε πλεξούδες και αφήστε για λίγη ώρα να φουσκώσει ξανά η ζύμη σκεπάζοντας και πάλι.
- Αλείψτε με αβγό και ψήστε στους 160 βαθμούς για 20- 25 λεπτά.