Υλικά

  • 4 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
  • 25 αβγά μέτρια
  • 1 κιλό βούτυρο (φυτίνη)
  • 1 ½ κιλό ζάχαρη
  • 3 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • 6 μαγιές νωπές
  • 40 γρ. κακουλέ
  • 40 γρ. μαχλέπι
  • 6 γρ. μαστίχα Χίου

Εκτέλεση

  1. Ρίξτε ένα ποτήρι γάλα σε χλιαρή θερμοκρασία σε ένα μπολ και διαλύστε τις μαγιές με ένα κουτάλι του γλυκού ζάχαρη.
  2. Ρίξτε σιγά σιγά λίγο αλεύρι μέχρι να αποκτήσετε έναν πεικτό χυλό, σκεπάστε και αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Εντωμεταξύ, χτυπήστε τη ζάχαρη με τα αβγά, προσθέστε το υπόλοιπο γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τα 3/4 από το βούτυρο λιωμένο και ζεστό και συνεχίστε το χτύπημα.
  4. Προσθέστε τη μαγιά που έχει ήδη φουσκώσει, ανακατεύοντας καλά, και προσθέστε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι.
  5. Τέλος, ρίξτε σιγά σιγά το υπόλοιπο βούτυρο.
  6. Αφού απορροφήσει η ζύμη το βούτυρο, σκεπάστε και αφήστε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Πλάστε σε πλεξούδες και αφήστε για λίγη ώρα να φουσκώσει ξανά η ζύμη σκεπάζοντας και πάλι.
  8. Αλείψτε με αβγό και ψήστε στους 160 βαθμούς για 20- 25 λεπτά.