Υλικά

  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 1/4 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αβγό χτυπημένο με 1 κ. σ. νερό
  • Σπόρους σουσαμιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσετε ένα ελαφρύ και βελούδινο μείγμα.
  2. Προσθέστε τα αβγά και συνεχίστε το χτύπημα. Ρίξτε, επίσης, το γάλα, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι, λίγο λίγο τη φορά, ενώ ανακατεύετε, μέχρι να έχετε μια μαλακή, αλλά όχι κολλώδη, ζύμη.
  4. Καλύψτε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο 30 λεπτά. Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  5. Μόλις η ζύμη ξεκουραστεί, αλευρώστε ελαφρώς μία καθαρή επιφάνεια και πλάστε τα κουλουράκια σε πλεξούδες.
  6. Τοποθετήστε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, αλείψτε με το χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε με το σουσάμι (προαιρετικά).
  7. Ψήστε τα κουλουράκια για 15- 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια απόχρωση.
  8. Αφήστε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.