Υλικά
- 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο
- 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 αβγά
- 1/4 φλ. τσαγιού γάλα
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αβγό χτυπημένο με 1 κ. σ. νερό
- Σπόρους σουσαμιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσετε ένα ελαφρύ και βελούδινο μείγμα.
- Προσθέστε τα αβγά και συνεχίστε το χτύπημα. Ρίξτε, επίσης, το γάλα, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ.
- Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι, λίγο λίγο τη φορά, ενώ ανακατεύετε, μέχρι να έχετε μια μαλακή, αλλά όχι κολλώδη, ζύμη.
- Καλύψτε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο 30 λεπτά. Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Μόλις η ζύμη ξεκουραστεί, αλευρώστε ελαφρώς μία καθαρή επιφάνεια και πλάστε τα κουλουράκια σε πλεξούδες.
- Τοποθετήστε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, αλείψτε με το χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε με το σουσάμι (προαιρετικά).
- Ψήστε τα κουλουράκια για 15- 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια απόχρωση.
- Αφήστε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.