Υλικά

  • 1 κεφάλι σκόρδου, οι μισές σκελίδες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες και οι μισές ολόκληρες
  • 8-10 φρέσκα φύλλα δάφνης
  • 3 λεμόνια, κομμένα σε τέταρτα κατά μήκος
  • 2 1/2 κιλό πόδι αρνιού
  • 50 ml ελαιόλαδο, συν 4 κ. σ. για τις πατάτες
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • 1 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 140 γρ. πράσινες ελιές
  • 125 ml κόκκινο ή ξηρό λευκό κρασί

Εκτέλεση

  1. Θερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  2. Απλώστε τις μισές φέτες σκόρδου, τα 3 φύλλα δάφνης και τις φέτες λεμονιού σε ένα μεγάλο ταψί και καλύψτε με 200 ml κρύο νερό.
  3. Τοποθετήστε στο ταψί το μπουτάκι του αρνιού, περιχύστε με το ελαιόλαδο και απλώστε το παντού.
  4. Κόψτε μικρές τομές στο δέρμα του αρνιού και βάλτε μέσα τις υπόλοιπες φέτες σκόρδου και φύλλα δάφνης.
  5. Αλατίστε καλά το αρνί και πασπαλίσετε από πάνω με την κανέλα. Καλύψτε καλά με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το στο φούρνο.
  6. Μειώστε αμέσως τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς και αφήστε να σιγοψηθεί για 4 ώρες. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο κατά τα τελευταία 30 λεπτά μαγειρέματος.
  7. Μετά από 1 ώρα, βάλτε τις σφήνες της πατάτας σε ένα μεγάλο ταψί ψησίματος, καλύψτε με τις 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ψήστε στο φούρνο με το αρνί για 1- 2 ώρες.
  8. Μεταφέρετε το μαγειρεμένο αρνί σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, τυλίξτε καλά και αφήστε το να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά.
  9. Προσθέστε τις ελιές και το κρασί στο ζουμί του κρέατος και σιγοβράστε σε ένα τηγάνι.
  10. Σερβίρετε το αρνί σε φέτες με τις πατάτες και περιχύστε το κρέας με τη σάλτσα κρασιού και τις ελιές.