Υλικά

  • 225 γρ. καλαμάρια καθαρισμένα
  • 225 γρ. γαρίδες
  • 185 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 5 κ.σ. λάδι
  • 600 ml ζωμό κότας
  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 ξεφλουδισμένες ντομάτες
  • 3 κ.σ. ούζο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες και κρατάτε τα κελύφη. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τα κελύφη μέχρι να ροδίσουν.
  2. Προσθέτετε το ζωμό κότας και βράζετε αφαιρώντας τον αφρό. Τρίβετε τον κρόκο Κοζάνης στο ζωμό, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει.
  3. Ξεπλένετε τα καλαμάρια και τις γαρίδες, τα στεγνώνετε και τα κόβετε σε ροδέλες.
  4. Σε 2 κουταλιές σούπας λάδι τηγανίζετε τα καλαμάρια και τις γαρίδες για 2′ και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  5. Μόλις μαλακώσουν, ρίχνετε και τις ντομάτες ψιλοκομμένες και τηγανίζετε για 3-4′
  6. Ρίχνετε το ρύζι και σοτάρετε για 3′ ανακατεύοντας. Προσθέστε το ούζο, αφήνετε να εξατμιστεί και κατόπιν ρίχνετε το ζωμό κότας.
  7. Αλατοπιπερώνετε και χαμηλώνετε την φωτιά αφήνοντας να σιγοβράσει για 20′ ανακατεύοντας που και που μέχρι το ρύζι να κρατάει.
  8. Ρίχνετε αμέσως μετά τις γαρίδες και τα καλαμάρια με το ζωμό τους, σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε πάνω στο μάτι για 2-3′. Σερβίρετε.