Το ελληνικό τραπέζι περιλαμβάνει παραδοσιακά πιάτα που όχι μόνο είναι πεντανόστιμα αλλά και θρεπτικότατα. Μάλιστα, ένα από τα πιο καθημερινά φαγητά για τους Έλληνες έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς στο εξωτερικό ως «superfood». Η διατροφική του αξία, οι ευεργετικές του ιδιότητες και η απλότητά του το έχουν κάνει διάσημο στις πιο υγιεινές διατροφικές τάσεις παγκοσμίως.

Ο λόγος για τη φάβα Σαντορίνης, το ταπεινό όσπριο που έχει ανέβει στην κορυφή της λίστας των superfoods χάρη στη μοναδική του σύνθεση. Πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, η φάβα είναι μια τροφή που προωθεί την καρδιοαγγειακή υγεία, βελτιώνει την πέψη και προσφέρει ενέργεια χωρίς περιττές θερμίδες.

Στο εξωτερικό, διάσημοι σεφ και διατροφολόγοι την προτείνουν ως αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ πολλές φορές τη συνδυάζουν με gourmet υλικά για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά πιάτα. Και εμείς στην Ελλάδα; Την απολαμβάνουμε παραδοσιακά με λίγο ελαιόλαδο, κρεμμύδι και λεμόνι (κάποιες φορές και με παστό, κάπαρη ή άλλο αλμυρό).

10 οφέλη της φάβας για την υγεία

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Η φάβα είναι γεμάτη φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, μαγγάνιο και άλλα σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά, βοηθώντας στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Βοηθά στη νόσο του Πάρκινσον: Περιέχει λεβοντόπα (L-dopa), ουσία που μετατρέπεται σε ντοπαμίνη, συμβάλλοντας στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον.

Πρόληψη συγγενών ανωμαλιών: Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φολικό οξύ είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου, μειώνοντας τον κίνδυνο ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις της φάβας ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρικές βλάβες.

Υγεία των οστών: Η περιεκτικότητά της σε μαγγάνιο και χαλκό συμβάλλει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Βελτίωση συμπτωμάτων αναιμίας: Η φάβα είναι πλούσια σε σίδηρο, βοηθώντας στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αναιμίας.

Μείωση της υπέρτασης: Περιέχει μαγνήσιο και κάλιο, που βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Υποστήριξη της απώλειας βάρους: Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες ενισχύει το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων.

Μείωση χοληστερόλης: Οι διαλυτές φυτικές ίνες της δεσμεύουν και απομακρύνουν τη χοληστερόλη, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης.

Πολυδιάστατη και εύκολη στην κατανάλωση: Η φάβα μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές -από σαλάτες και σούπες έως ντιπ και κυρίως γεύματα- προσφέροντας γεύση και υγεία.