Υλικά
- 500 γρ. φακές
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- 2 φύλλα δάφνης
- ξίδι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τις φακές και τις ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Τις αφήνετε σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να ετοιμάσετε το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το σκόρδο.
- Κατόπιν, στραγγίζετε τις φακές και τις ρίχνετε σε μια κατσαρόλα μαζί με όσο νερό χρειάζεται να τις σκεπάζει.
- Τις βράζετε για 10 λεπτά και μετά τις στραγγίζετε.
- Τις ξαναβάζετε στην κατσαρόλα μαζί με 6 φλιτζάνια φρέσκο νερό. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα και τα φύλλα δάφνης.
- Αφήνετε τις φακές να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε το λάδι, το αλάτι, πιπέρι και λίγο ξίδι. Συνεχίζετε να βράζετε για 30 λεπτά επιπλέον, μέχρι να βράσουν καλά και να χυλώσουν.