Υλικά
- 3-4 κιλά χταπόδι
- 100 ml ξύδι λευκό από μήλο
- 1 λίτρο νερό
- 300 ml μαυροδάφνη
- 1 ½ κιλό κρεμμυδάκια κοκκάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 6-8 σπόροι μπαχάρι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 500 γρ. συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Γεμίζετε μία βαθιά κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό και ρίχνετε μέσα το ξύδι. Στη συνέχεια, τοποθετείτε στον πάτο της κατσαρόλας, μέσα στο νερό, ένα μεταλλικό σουρωτήρι.
- Κατόπιν, τοποθετειτε μέσα στο σουρωτήρι το χταπόδι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το χταπόδι στον ατμό έως ότου μαλακώσει καλά. Όταν μαλακώσει, κόβετε τα πλοκάμια του και το καθαρίζετε.
- Παράλληλα, καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα βράζετε έως ότου μαλακώσουν και αυτά, προσέχοντας όμως να μη διαλυθούν.
- Σε ένα φαρδύ σκεύος ρίχνετε το βούτυρο και τα βρασμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια, σβήνετε με τη μαυροδάφνη και με τον χυμό της τομάτας.
- Ρίχνετε στη σάλτσα το χταπόδι μαζί με τα μπαχαρικά και μαγειρεύετε για 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.