Υλικά
- 260 γρ. μπισκότα βρώμης με μαύρη σοκολάτα
- 65 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 4 ελαφρώς υπερώριμες μπανάνες
- 4 κ. σ. καστανή μαλακή ζάχαρη
- Το χυμό από 1 λάιμ
- Για την τραγανή καραμέλα:
- 400 γρ. καραμέλα
- 80 γρ. τσιπς μπανάνας, θρυμματισμένα
- Για την κρέμα φυστικοβούτυρου:
- 100 γρ. λείο φυστικοβούτυρο
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 340 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Για να φτιάξετε τη βάση χτυπήστε τα μπισκότα σε ψίχουλα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε λίγο ακόμα. Ρίξτε το μείγμα σε μια φόρμα τάρτας 22 εκατοστών. Απλώστε ομοιόμορφα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 10 λεπτά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόψτε τις μπανάνες στη μέση κατά μήκος και βάλτε τις σε ένα ρηχό ταψί ή ένα πυρέξ. Στύψτε το χυμό λάιμ, σκορπίστε την καστανή ζάχαρη και ψήστε στο φούρνο για 15- 20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Αφήστε τις να κρυώσουν ελαφρώς και πολτοποιήστε τις καλά. Απλώστε τις ομοιόμορφα στη βάση της τάρτας.
- Ρίξτε την καραμέλα σε μια κατσαρόλα, και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει. Προσθέστε μια πρέζα νιφάδες θαλασσινού αλατιού. Θρυμματίστε τα κομματάκια μπανάνας χρησιμοποιώντας έναν πλάστη σε μια σανίδα κοπής. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατέψτε τα περισσότερα από τα κομματάκια μπανάνας, στη συνέχεια απλώστε το μείγμα πάνω από τη στρώση μπανάνας και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες για να σταθεροποιηθεί.
- Για να φτιάξετε την κρέμα φυστικοβούτυρου, χτυπήστε το φυστικοβούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και 140 ml από την κρέμα γάλακτος μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Χτυπήστε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και προσθέστε την κρέμα φυστικοβούτυρου. Ανακατέψτε για να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Καλύψτε την τάρτα με την κρέμα φυστικοβούτυρου και σκορπίστε τα υπόλοιπα θρυμματισμένα κομματάκια μπανάνας.