Υλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές φέτες
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες 1 εκατοστού. Καλύψτε δύο ρηχά ταψιά φούρνου με αντικολλητικό λαδόχαρτο και απλώστε επάνω τις φέτες μελιτζάνας, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσά τους.
- Με το πινέλο αλείψτε καλά με λάδι και τις δύο πλευρές. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 οC) για περίπου 20 -25 λεπτά. Θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μαλακές, αλλά δεν χρειάζεται να πάρουν χρώμα.
- Αν έχετε φούρνο με αέρα μπορείτε να ψήνετε τα ταψιά δύο δύο και να κερδίσετε χρόνο.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες. Αφήστε τις να κρυώσουν και φυλάξτε τις σε τάπερ στο ψυγείο μέχρι και δύο μέρες.
- Φτιάξτε την σάλτσα ντομάτας. Σε μια κατσαρολίτσα βαθιά βάλτε να κάψει λίγο λάδι (3-4 κ.σ.) και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Ρίξτε την τομάτα και σιγοβράστε μέχρι να αποκτήσετε μια πηχτή σάλτσα.
- Δοκιμάστε μήπως θέλει και λίγη ζάχαρη, γιατί καμιά φορά οι ντομάτες είναι ξινές.
- Στο τέλος ρίξτε τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη στην άκρη. Και η σάλτσα μπορεί να φτιαχτεί από την προηγουμένη.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 oC αέρα.
- Λαδώστε τη βάση του πυρέξ και ρίξτε λίγη σάλτσα. Στρώστε τις μισές μελιτζάνες. ρίξτε τη μισή μοτσαρέλα και τη μισή παρμεζάνα και ίσως και λίγο φρυγανιά.
- Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα υλικά και τελειώστε με λίγη μοτσαρέλα, παρμεζάνα και φρυγανιά αν θέλετε.
- Ψήστε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 45 λεπτά.
- Αφήστε το φαγητό να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρετε, για να δέσουν οι γεύσεις και να απορροφηθούν τυχόν υγρά.