Υλικά
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδας (κρύο, από το ψυγείο)
- 1 αβγό
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
- 200 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
Εκτέλεση
- Τεμαχίζετε αρχικά το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη μαρμελάδα.
- Τα ζυμώνετε με το φτερό μέχρι να ενωθούν σε ζύμη που συγκεντρώνεται γύρω από το φτερό. Δεν επιμένετε στο ζύμωμα, γιατί δεν θέλετε να λιώσει το βούτυρο.
- Σταματάτε, δηλαδή, ακόμη και αν βλέπετε κομμάτια βουτύρου μέσα στη ζύμη.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ακουμπάτε ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. πάνω σε ένα ταψί το οποίο έχετε καλύψει με λαδόκολλα.
- Κόβετε το 1/3 της ζύμης και το βάζετε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει, μέχρι να το χρειαστείτε. Με αυτό θα φτιάξετε έπειτα το ραβδωτό σχέδιο στην επιφάνεια.
- Μεταφέρετε την υπόλοιπη ζύμη στο τσέρκι και με την παλάμη την απλώνετε να καλύψει όλο τον πάτο, έχοντας παντού ομοιόμορφο πάχος.
- Εναλλακτικά, απλώνετε τη ζύμη μέσα σε ένα ταψί, που έχετε προηγουμένως βουτυρώσει και αλευρώσει ή καλύψει με λαδόκολλα.
- Απλώνετε πάνω από τη ζύμη τη μαρμελάδα αφήνοντας ακάλυπτη την περιφέρεια σε πάχος 1 εκ.
- Βγάζετε την υπόλοιπη ζύμη από το ψυγείο και την κόβετε στα δύο.
- Με το ένα μέρος φτιάχνετε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τοποθετείτε γύρω-γύρω στην τάρτα, φτιάχνοντας ένα στεφάνι και καλύπτοντας το σημείο που έχει μείνει χωρίς μαρμελάδα.
- Με το άλλο κομμάτι ζύμης φτιάχνετε μικρά μπαστουνάκια και τα τοποθετείτε πάνω από τη μαρμελάδα, κάνοντας παράλληλες και κάθετες γραμμές.
- Κολλάτε τις άκρες τους πάνω στο στεφάνι.
- Βάζετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε για 50-60 λεπτά.
- Μόλις κρυώσει, μπορείτε, αν θέλετε, να πασπαλίσετε την περιφέρεια με λίγη ζάχαρη άχνη.