Υλικά

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας (κρύο, από το ψυγείο)
  • 1 αβγό
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
  • 200 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

Εκτέλεση

  1. Τεμαχίζετε αρχικά το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη μαρμελάδα.
  2. Τα ζυμώνετε με το φτερό μέχρι να ενωθούν σε ζύμη που συγκεντρώνεται γύρω από το φτερό. Δεν επιμένετε στο ζύμωμα, γιατί δεν θέλετε να λιώσει το βούτυρο.
  3. Σταματάτε, δηλαδή, ακόμη και αν βλέπετε κομμάτια βουτύρου μέσα στη ζύμη.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ακουμπάτε ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. πάνω σε ένα ταψί το οποίο έχετε καλύψει με λαδόκολλα.
  5. Κόβετε το 1/3 της ζύμης και το βάζετε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει, μέχρι να το χρειαστείτε. Με αυτό θα φτιάξετε έπειτα το ραβδωτό σχέδιο στην επιφάνεια.
  6. Μεταφέρετε την υπόλοιπη ζύμη στο τσέρκι και με την παλάμη την απλώνετε να καλύψει όλο τον πάτο, έχοντας παντού ομοιόμορφο πάχος.
  7. Εναλλακτικά, απλώνετε τη ζύμη μέσα σε ένα ταψί, που έχετε προηγουμένως βουτυρώσει και αλευρώσει ή καλύψει με λαδόκολλα.
  8. Απλώνετε πάνω από τη ζύμη τη μαρμελάδα αφήνοντας ακάλυπτη την περιφέρεια σε πάχος 1 εκ.
  9. Βγάζετε την υπόλοιπη ζύμη από το ψυγείο και την κόβετε στα δύο.
  10. Με το ένα μέρος φτιάχνετε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τοποθετείτε γύρω-γύρω στην τάρτα, φτιάχνοντας ένα στεφάνι και καλύπτοντας το σημείο που έχει μείνει χωρίς μαρμελάδα.
  11. Με το άλλο κομμάτι ζύμης φτιάχνετε μικρά μπαστουνάκια και τα τοποθετείτε πάνω από τη μαρμελάδα, κάνοντας παράλληλες και κάθετες γραμμές.
  12. Κολλάτε τις άκρες τους πάνω στο στεφάνι.
  13. Βάζετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε για 50-60 λεπτά.
  14. Μόλις κρυώσει, μπορείτε, αν θέλετε, να πασπαλίσετε την περιφέρεια με λίγη ζάχαρη άχνη.