Υλικά
- 1 κιλό μήλα
- 800 γραμ. ζάχαρη
- 2 κούπες (500 ml) νερό
- 1 μεγάλο ή 2 μικρότερα ξύλα κανέλα
- 10 καρφάκια γαρύφαλλο δεμένα σε γάζα
- χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση
- Πλένετε και καθαρίζετε τα μήλα.
- Τα κόβετε σε τέταρτα ή σε όγδοα ανάλογα με το μέγεθός τους και βάζετε τα κομμάτια σε λεκάνη με νερό μέσα στο οποίο έχετε σφίξει μισό λεμόνι και έχετε διαλύσει το αλάτι.
- Όταν τελειώσετε, στραγγίζετε τα μήλα και τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό.
- Βράζετε σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά και μετά μειώνετε σε μέτρια τη θερμοκρασία και ξαναβράζετε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.
- Αποσύρετε από το μάτι, αφαιρείτε την κανέλα και τα γαρύφαλλα και πολτοποιείτε τα μήλα με το σιρόπι με ραβδομπλέντερ.
- Ξαναβράζετε τη μαρμελάδα αφού ξαναβάλετε στην κατσαρόλα την κανέλα και τα γαρύφαλλα και προσθέσετε το χυμό λεμονιού.
- Βράζετε μέχρι να δέσει και βρίσκεστε συνεχώς πάνω από την κατσαρόλα γιατί σ’ αυτή τη φάση πιάνει εύκολα.
- Δοκιμάζετε το δέσιμο. Αφήνετε να ηρεμήσει από το βρασμό και την σερβίρετε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα .
- Τα σκεπάζετε και τα αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύετε σε δροσερό μέρος και όταν ανοίξετε κάποιο βάζο τη διατηρείτε στο ψυγείο.