Υλικά

  • 1 κιλό μήλα
  • 800 γραμ. ζάχαρη
  • 2 κούπες (500 ml) νερό
  • 1 μεγάλο ή 2 μικρότερα ξύλα κανέλα
  • 10 καρφάκια γαρύφαλλο δεμένα σε γάζα
  • χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Πλένετε και καθαρίζετε τα μήλα.
  2. Τα κόβετε σε τέταρτα ή σε όγδοα ανάλογα με το μέγεθός τους και βάζετε τα κομμάτια σε λεκάνη με νερό μέσα στο οποίο έχετε σφίξει μισό λεμόνι και έχετε διαλύσει το αλάτι.
  3. Όταν τελειώσετε, στραγγίζετε τα μήλα και τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό.
  4. Βράζετε σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά και μετά μειώνετε σε μέτρια τη θερμοκρασία και ξαναβράζετε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.
  5. Αποσύρετε από το μάτι, αφαιρείτε την κανέλα και τα γαρύφαλλα και πολτοποιείτε τα μήλα με το σιρόπι με ραβδομπλέντερ.
  6. Ξαναβράζετε τη μαρμελάδα αφού ξαναβάλετε στην κατσαρόλα την κανέλα και τα γαρύφαλλα  και προσθέσετε το χυμό λεμονιού.
  7. Βράζετε μέχρι να δέσει και βρίσκεστε συνεχώς πάνω από την κατσαρόλα γιατί σ’ αυτή τη φάση πιάνει εύκολα.
  8. Δοκιμάζετε το δέσιμο. Αφήνετε να ηρεμήσει από το βρασμό και την σερβίρετε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα .
  9. Τα σκεπάζετε και τα αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύετε σε δροσερό μέρος και όταν ανοίξετε κάποιο βάζο τη διατηρείτε στο ψυγείο.