Υλικά

  • 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • ⅔ φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένo
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • λίγος δυόσμος ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
  • 4-5 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τον κιμά με το ρύζι, το κρεμμύδι, τα αρωματικά, 1 κουταλιά από βούτυρο λιωμένο, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
  2. Παίρνετε μικρά κομμάτια από το μίγμα και φτιάχνετε μπαλάκια.
  3. Προσθέτετε όλα τα υλικά για το ζωμό σε μεγάλη κατσαρόλα καθώς και το υπόλοιπο βούτυρο.
  4. Αφήνετε τον ζωμό να βράσει για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια προσθέτετε τα γιουβαρλάκια. (Αν ο ζωμός δεν τα σκεπάζει, προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά).
  5. Ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Σπάτε τα αβγά και ξεχωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους.
  6. Χτυπάτε τους κρόκους με το χυμό λεμονιού. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν μαρέγκα.
  7. Ρίχνετε τη μαρέγκα στους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  8. Παίρνετε 1½ φλιτζάνι ζωμό από τα γιουβαρλάκια και το προσθέτετε λίγο-λίγο στο αβγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς.
  9. Ρίχνετε το αβγολέμονο στο φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα έτσι ώστε να πάει παντού.
  10. Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να ζεσταθεί το φαγητό, χωρίς να βράσει.
  11. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό με επιπλέον χυμό λεμονιού εάν θέλετε.