Υλικά
- 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- ⅔ φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένo
- ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- λίγος δυόσμος ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
- 4-5 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τον κιμά με το ρύζι, το κρεμμύδι, τα αρωματικά, 1 κουταλιά από βούτυρο λιωμένο, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
- Παίρνετε μικρά κομμάτια από το μίγμα και φτιάχνετε μπαλάκια.
- Προσθέτετε όλα τα υλικά για το ζωμό σε μεγάλη κατσαρόλα καθώς και το υπόλοιπο βούτυρο.
- Αφήνετε τον ζωμό να βράσει για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια προσθέτετε τα γιουβαρλάκια. (Αν ο ζωμός δεν τα σκεπάζει, προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά).
- Ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Σπάτε τα αβγά και ξεχωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους.
- Χτυπάτε τους κρόκους με το χυμό λεμονιού. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν μαρέγκα.
- Ρίχνετε τη μαρέγκα στους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Παίρνετε 1½ φλιτζάνι ζωμό από τα γιουβαρλάκια και το προσθέτετε λίγο-λίγο στο αβγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ρίχνετε το αβγολέμονο στο φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα έτσι ώστε να πάει παντού.
- Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να ζεσταθεί το φαγητό, χωρίς να βράσει.
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό με επιπλέον χυμό λεμονιού εάν θέλετε.