Υλικά
- 4 αχλάδια
- 250 γραμμάρια ζάχαρη
- 4 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γραμμάρια πρόβειο και κατσικίσιο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 85 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, συν 1 κουταλάκι του γλυκού για το ταψί
- 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια αμύγδαλα, με τη φλούδα, τριμμένα σε σκόνη
- 40 γραμμάρια κορν φλάουρ
- ¼ κ.γ. χονδρό θαλασσινό αλάτι
- 10 σταγόνες εσάνς βατόμουρου
- ¼ κούπα μέλι
Εκτέλεση
- Ντύνετε αρχικά ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ. με λαδόκολλα.
- Εάν έχετε μόνο ταψί με τσέρκι κόβετε ένα μεγάλο χαρτί λαδόκολλας και το βάζετε ανάμεσα στο στεφάνι και τον πάτο για να μαζέψει τυχόν υγρά που θα διαρρεύσουν.
- Αλείφετε το ταψί με βούτυρο. Καθαρίζετε τα αχλάδια και τα κόβετε σε έξι φέτες.
- Τα βάζετε στο ταψί κυκλικά με το χονδρό μέρος προς την άκρη. Βάζετε δύο μεγαλύτερες φέτες στο κέντρο, αντικρυστά.
- Ρίχνετε το μέλι πάνω από τα αχλάδια. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα στεγνά υλικά και τα ανακατεύετε.
- Χτυπάτε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει, περίπου για δέκα λεπτά.
- Προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε την εσάνς βατόμουρου καθώς και τα στεγνά υλικά, λίγα-λίγα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνετε κουταλιές από το μείγμα πάνω από τα αχλάδια μέχρι να τα καλύψετε. Στρώνετε το μείγμα με το κουτάλι.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 55 – 60 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι, που θα το τρυπήσετε στη μέση, να βγει καθαρό.
- Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε πέντε λεπτά να κρυώσει. Περνάτε ένα μαχαίρι γύρω-γύρω από το στεφάνι για να ξεκολλήσει το κέικ.
- Βάζετε πιατέλα από πάνω και το αναποδογυρίζετε. Αφαιρείτε το στεφάνι με προσοχή και βγάζετε και τη λαδόκολλα.