Υλικά

  • 1 φύλλο ζύμης για τάρτες ή ζύμη κουρού τριφτή
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα
  • 5-6 ώριμες ντομάτες, μεσαίου μεγέθους
  • 200 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες 1,3 εκ. (προαιρετικά)
  • 5-6 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 1-2 κ.σ. κάπαρη
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, ξεπαγώνετε το φύλλο τάρτας, το τοποθετείτε σε λαδωμένη ταρτιέρα, το «δουλεύετε» και το ψήνετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Μετά το ψήσιμο αφήνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  3. Εν τω μεταξύ, πλένετε τη μελιτζάνα και τις ντομάτες και τις κόβετε σε φέτες.
  4. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνετε επάνω τις φέτες μελιτζάνας, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζετε με αλάτι.
  5. Απλώνετε δίπλα και τις φέτες ντομάτας τις οποίες λαδώνετε και πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
  6. Ψήνετε τα λαχανικά στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα καφετί χρώμα οι μελιτζάνες.
  7. Αν χρησιμοποιήσετε τη μοτσαρέλα τη κόβετε σε φέτες 1,3 εκ και τις αφήνετε στην άκρη.
  8. Ξεκινάτε να γεμίζετε τη τάρτα τοποθετώντας 1 φέτα μελιτζάνας, 1 φέτα ντομάτας και, προαιρετικά, 1 φέτα μοτσαρέλα, πασπαλίζοντας ενδιάμεσα λίγα από τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού.
  9. Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις μέχρι να καλύψετε ολόκληρη τη ταρτιέρα.
  10. Πασπαλίζετε τον υπόλοιπο βασιλικό στη κορυφή, απλώνετε και την κάπαρη και ψήνετε τη τάρτα στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 25-30 λεπτά.