Υλικά
- 1 φύλλο ζύμης για τάρτες ή ζύμη κουρού τριφτή
- 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα
- 5-6 ώριμες ντομάτες, μεσαίου μεγέθους
- 200 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες 1,3 εκ. (προαιρετικά)
- 5-6 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 1-2 κ.σ. κάπαρη
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Αρχικά, ξεπαγώνετε το φύλλο τάρτας, το τοποθετείτε σε λαδωμένη ταρτιέρα, το «δουλεύετε» και το ψήνετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Μετά το ψήσιμο αφήνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Εν τω μεταξύ, πλένετε τη μελιτζάνα και τις ντομάτες και τις κόβετε σε φέτες.
- Στρώνετε με χαρτί ψησίματος το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνετε επάνω τις φέτες μελιτζάνας, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζετε με αλάτι.
- Απλώνετε δίπλα και τις φέτες ντομάτας τις οποίες λαδώνετε και πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
- Ψήνετε τα λαχανικά στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα καφετί χρώμα οι μελιτζάνες.
- Αν χρησιμοποιήσετε τη μοτσαρέλα τη κόβετε σε φέτες 1,3 εκ και τις αφήνετε στην άκρη.
- Ξεκινάτε να γεμίζετε τη τάρτα τοποθετώντας 1 φέτα μελιτζάνας, 1 φέτα ντομάτας και, προαιρετικά, 1 φέτα μοτσαρέλα, πασπαλίζοντας ενδιάμεσα λίγα από τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού.
- Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις μέχρι να καλύψετε ολόκληρη τη ταρτιέρα.
- Πασπαλίζετε τον υπόλοιπο βασιλικό στη κορυφή, απλώνετε και την κάπαρη και ψήνετε τη τάρτα στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 25-30 λεπτά.